Київ не бачить загроз програмі з МВФ

П'ятниця, 28 січня 2011, 19:16

Україна не встигає почати пенсійну реформу у терміни, узгоджені з Міжнародним валютним фондом, але вважає, що це не стане перешкодою на переговорах з місією МВФ про третій транш програми stand-by.

Про це заявив віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, повідомляє агентство Reuters.

Як відомо, МВФ наприкінці липня 2010 року схвалив нову програму співпраці з Україною до кінця 2012 року обсягом понад 15,2 млрд. доларів і пообіцяв щокварталу виділяти фінансову підтримку для проведення українською владою реформ, зокрема, пенсійної системи.

Київ брав зобов'язання на початку грудня передати проекти законів про пенсійну реформу до Верховної ради для їх прийняття на початку 2011 року.

Реклама:

Однак розгляд законопроектів поки відкладено, тому що влада вирішила обговорити їх із цивільним сектором і домогтися в суспільстві підтримки непопулярних заходів, зокрема, збільшення пенсійного віку для жінок на п'ять років, збільшення необхідного робочого стажу для виходу на пенсію, обмеження максимального розміру пенсій.

"Якщо подивитися по програмі, то ми ці терміни прострочили. Тепер завдання - максимально спокійно обговорити всі рішення, поправити, думаю, з МВФ ми зможемо домовитися ", - сказав Тігіпко.

На думку віце-прем'єра, пенсійні закони, найімовірніше, можуть бути прийняті в середині березня.

Пенсійна реформа повинна привести до скорочення дефіциту державного Пенсійного фонду і держбюджету, за рахунок якого спрямовуються дотації для виплат пенсіонерам.

Україна планує скоротити дефіцит держбюджету 2011 року до 3% ВВП з 5,5% в 2010 році.

У 2010 році МВФ виділив країні два транші на загальну суму приблизно 3,5 млрд. доларів.

У 2011 році запланована сума кредитів може скласти близько 6 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!