Світ чекає харчова криза. Україна непогано заробить?

Середа, 19 січня 2011, 20:16

Світова економічна криза може повторитися, якщо ціни на продукти харчування зростатимуть протягом 2011 року.

З таким прогнозом виступив Світовий банк в останньому звіті про перспективи світового економічного розвитку, пише Deutsche Welle.

Великі сподівання економісти покладають на цьогорічний врожай, однак не виключають, що кліматичний форс-мажор може зруйнувати всі плани щодо запасів продовольства.

У кризовому 2008-у році ціни на пшеницю, рис, кукурудзу, що в деяких країнах складають 90% раціону харчування населення, були захмарними.

Реклама:

Тенденція 2010 року показала, що поки зростає ціна лише на кукурудзу і це вселяє економістам Світового банку надію, що світових продовольчих запасів таки вистачить і чергової кризи вдасться уникнути.

Втім вплив ураганів та повеней не можна виключати, каже менеджер Світового банку з досліджень глобальної макроекономіки Ендрю Бернс.

"Підвищення цін на основні продукти у межах двозначних чисел за останні кілька місяців спричиняє тиск на країни з уже достатньо високим тягарем бідності і недоїдання. Якщо світові ціни на продукти харчування та інші життєво важливі товари зростатимуть і надалі, то повернення до умов 2008 року неможливо буде уникнути", - прогнозує аналітик.

Експерт Світового банку Пабло Сааведра переконаний, що Україні не слід боятися підвищення світових цін на продукти харчування.

Оскільки Україна аграрна держава, то від підвищення у світі цін на продукти харчування лише виграє, бо зможе непогано заробити.

"Україна один із значних експортерів пшениці. Якщо ціни у світі зростатимуть, то це на користь країні. Але є небезпека того, що неадекватна політика з запровадженням квот на зерно не дозволить скористатися цим", - наголосив Сааведра на презентації останнього звіту Світового банку щодо перспектив світового економічного розвитку у Києві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!