Литвин: Україна могла б об'єднати свої енергоресурси з Туреччиною

Середа, 19 січня 2011, 13:10

Голова Верховної ради Володимир Литвин вважає, що Туреччина і Україна мають величезний потенціал в галузі енергетики та транспорту.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню Today's Zaman, повідомляє UA-Energy.org.

"Ми могли б розвивати спільні проекти, наприклад, в басейні Чорного моря", - зазначив Литвин. Підкреслюючи, що великі проекти коштують дуже дорого, він заявив, що ризики можуть бути скорочені, а фінансове навантаження розподілене, якби Анкара та Київ змогли об'єднати свої ресурси.

На питання про ставлення до проекту газопроводу "Набукко", який може транспортувати Каспійські ресурси природного газу до Європи через територію Туреччини і в обхід України, Литвин підкреслив, що Туреччина має суверенне право вирішувати питання сама, відповідно до її власних національних інтересів, і Україна це поважає.

Реклама:

"Неправильно виділяти одне питання. Ми повинні оцінити наші відносини на основі цілісного підходу, і ми повинні подивитися на енергетичні проекти з економічної точки зору в першу чергу до того, як поглянути в політичну площину", - заявив він.

У своєму інтерв'ю Литвин зазначив, що "ЄС не зможе отримати бажану роль лідера на континенті, якщо він вирішить залишити осторонь Туреччину та Україну, із загальним населенням 115 млн. осіб, і великою площею".

"Об'єднані разом турецькі та українські території складають понад півмільйона квадратних кілометрів на європейському континенті і не можуть розглядатися як не-Європа", - наголосив він.

Також Литвин повідомив, що у кінці січня відбудеться візит прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана до України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: