Бензин дорожчає через імпортерів – експерт

Понеділок, 17 січня 2011, 10:21

Зростання роздрібних цін на паливо на АЗС великих операторів ринку, яке було відзначене з кінця грудня 2010 року, відбувається випереджаючими темпами.

Про це заявив аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко.

За його словами, великі оператори використовували "спекулятивні очікування населення", пов'язані з підвищенням акцизу на нафтопродукти з 1 січня 2011 року і "необґрунтовано підвищили" ціни на 30-40 копійок за літр.

При цьому першими підвищили ціни мережі, які орієнтовані на імпорт.

Реклама:

"Протягом останніх трьох місяців нафтотрейдери активно імпортували паливо, в тому числі без сплати податків через посередника - компанію "Лівела". І у 2011 рік перейшли з достатніми обсягами нафтопродуктів, придбаними за колишніх ставок акцизу", - говорить експерт.

Також він акцентує увагу, що сьогодні, коли ринок нафтопродуктів на 40% залежить від імпортних поставок, термін набуття чинності нових акцизів скоротився з 30-45 днів до трьох-чотирьох тижнів.

"Паливо, придбане за новими збільшення ставки акцизу, в роздрібну реалізацію надійде не раніше третьої декади січня", - повідомив Сіренко.

За даними UPECO у жовтні-грудні 2010 року в Україну було імпортовано 672,7 тис. тонн бензинів і 800,9 тис. тонн дизпалива.

Українськими підприємствами було вироблено 863,5 тис. тонн бензинів і 885,2 тис. тонн дизельного палива.

У четвертому кварталі 2010 року через фірму "Лівела" було імпортовано 361,8 тис. тонн бензинів і 176 тис. тонн дизпалива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!