Митний союз з Росією закриє українські НПЗ

Четвер, 23 грудня 2010, 09:35

Частка імпортних нафтопродуктів на українському ринку зросла з 36% до 45%.

За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості відомства, з 2006 року цей показник постійно збільшувався: 26% в 2006 році, 29% в 2007-м, 35% у 2008 році, пише видання "Комерсант-Україна".

"Звичайно, це дуже тривожна тенденція. Тому в якості одного з дієвих механізмів, здатних відродити українську нафтопереробку і створити умови для її модернізації, ми розглядаємо можливість введення загороджувальних мит на імпорт нафтопродуктів", - пояснив директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго Костянтин Бородін.

Нагадаємо, в кінці листопада питання про введення мит розглядалося на зустрічі міністра палива та енергетики Юрія Бойка з нафтотрейдерами.

Реклама:

Українські нафтопродукти були витіснені з ринку через пільгові умови для імпортерів.

За даними Міненерго, 71% імпорту припадає на Росію, Білорусь і Казахстан, які в рамках Митного союзу з Росією мають преференції при купівлі російської нафти.

Так, у попередні роки білоруські НПЗ отримували російську сировину за зниженими цінами, а з початку 2011 року вона взагалі буде діставатися їм без мита, за рахунок чого, підприємства, по суті, отримають дотацію у розмірі 3 млрд. доларів.

У свою чергу НПЗ Казахстану повністю звільнені від сплати як імпортного мита на нафту, так і експортного мита на нафтопродукти.

Вже в наступному році всі українські НПЗ можуть зупинитися через нездатність конкурувати з імпортерами, вважає аналітик UPECO Олександр Сіренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!