П'ять країн ЄС вимагають заморозити бюджет блоку

Неділя, 19 грудня 2010, 14:19

П'ять держав Європейського союзу заявили, що бюджет ЄС слід заморозити до 2020 року.

Про це повідомляє інформаційний портал 2К2 з посиланням на Reuters.

Лист, підписаний лідерами країн, що є фінансовими донорами ЄС, - Великобританії, Німеччини, Франції, Фінляндії та Нідерландів - може спровокувати конфлікт між західними і східними членами блоку.

У своєму листі лідери п'яти країн заявляють, що зростання загальноєвропейського бюджету після 2013 року не повинно перевищувати темпи зростання інфляції.

Реклама:

"Витрати загальноєвропейського бюджету не повинні бути винятком із спроб членів ЄС взяти під контроль витрати національних бюджетів", - йдеться в листі, адресованому голові Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу.

Вимога авторів листа, за прогнозами аналітиків, наштовхнеться на сильний опір з боку Польщі та інших нових членів ЄС, коли 27 урядів блоку в середині 2011 року почнуть переговори про довгостроковий загальноєвропейський бюджет на 2014-2020 роки.

Бюджет ЄС на майбутній рік становить 126,5 мільярда євро. Більше 40% цієї суми піде на підтримку сільського господарства, а третина - на допомогу бідним країнам.

Лист Баррозу підписали президент Франції Ніколя Саркозі, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, прем'єр-міністр Голландії Марк Рютте і прем'єр-міністр Фінляндії Марі Ківініемі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!