Пивовари налякані бажанням заборони продажу пива в кіосках

Четвер, 16 грудня 2010, 16:45

Компанія "Укрпиво", що об'єднує близько 80% виробників пива в Україні, прогнозує зниження продажів пива на 15% при введенні заборони на його реалізацію в кіосках.

Про це повідомила прес-служба компанії, передає агентство "Українські новини".

"Навіть із урахуванням перетікання частини продажів у супермаркети заборона торгувати пивом у МАФах призведе до скорочення ринку щонайменше на 15%, що, у свою чергу, спричинить скорочення надходжень у бюджет від акцизного збору, ПДВ і податку на прибуток на рівні 1,3 млрд гривень", - сказано в повідомленні.

На сьогодні, за інформацією аналітиків компаній-членів "Укрпива", торгівлю пивом здійснюють 40 тис. МАФів площею менш як 20 кв. метрів, водночас через цей канал збуту реалізується близько 25% усього продаваного в Україні пива.

Реклама:

"Якщо заборона буде введена у дію, хазяї кіосків у літні місяці будуть втрачати понад 50% від загального обсягу продажів", - зазначено в повідомленні.

Разом з тим фахівці підкреслили, що, отримавши монопольне право на продаж пива, власники великих торговельних мереж посилять диктат цін виробникам і споживачам, до того ж відновить стихійна торгівля, яка буде розвиватися в тому числі за рахунок продажів пива неповнолітнім.

Крім того, на думку "Укрпива", така заборона призведе до підвищення споживання міцних алкогольних напоїв і подальшої алкоголізації населення.

Зі слів же генерального директора "Укрпива" Галини Коренькової, в Україні пиво на відміну від горілки є більшою мірою напоєм спонтанної купівлі, а прийняття цього законопроекту нівелює роль пива як замінника міцного алкоголю.

"Відповідно до висновків ВООЗ, саме перехід на легкий алкоголь здатний привести до загального зменшення рівня споживання алкоголю в країні, а також до мінімізації важких наслідків зловживання спиртним", - додала вона.

Представники галузі висловили впевненість, що з часом і розвитком торговельних мереж кіоски припинять існування, але внаслідок дії економічних законів, а не за адміністративним рішенням.

Депутат Верховної ради Андрій Пінчук ПР пропонує парламенту заборонити продаж алкоголю, пива і тютюнових виробів у малих архітектурних формах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: