Уряд схвалив "газовий" меморандум з Азербайджаном

Середа, 1 грудня 2010, 14:34

Кабінет міністрів схвалив міжурядовий меморандум з Азербайджаном про співробітництво в організації поставок зрідженого природного газу до України.

Про це заявив перший заступник міністра палива і енергетики Сергій Чех, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Меморандум прийняли. Ми виходимо з того, що Азербайджан має серйозні наміри вийти на цей ринок", - сказав він.

За словами першого заступника міністра, меморандум передбачає готовність Азербайджану поставляти до України до 5 млрд. кубометрів зрідженого газу на рік.

Реклама:

Як повідомлялося, міністр промисловості і енергетики Азербайджану Натік Алієв в кінці листопада повідомив про плани України та Азербайджану підписати дві міжурядові угоди щодо подальшого співробітництва з поставки нафти та скрапленого газу з Азербайджану на український ринок.

Зокрема, він уточнив, що Азербайджан має намір поставляти в Україні близько 5 млрд. кубометрів зрідженого газу щорічно у зв'язку з планами України побудувати ЗПГ-термінал.

Говорячи про постачання зрідженого газу на територію Україну, Алієв нагадав, що Азербайджан уже веде такий проект в рамках трьох країн - Азербайджан, Грузія і Румунія - з будівництвом великого терміналу на Чорному морі.

НАК "Нафтогаз України" оцінює вартість будівництва терміналу ЗПГ-терміналу потужністю 10 млрд. кубометрів газу на рік приблизно у 2,5 млрд. доларів.

Проектування ЗПГ-терміналу буде здійснюватися в 2012 році.

На будівництво його першої черги відводиться термін з 2013 по 2015 рік, другий - з 2015 по 2016 рік.

Контракти на поставку газу планується укласти в другому кварталі 2012 - першому кварталі 2013 року

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: