Україна вибирає майданчик для заводу ядерного палива

Четвер, 4 листопада 2010, 09:10

Україна розглядає як потенційні чотири майданчики для розміщення заводу з фабрикації ядерного палива, котрий планує будувати дердконцерн "Ядерне паливо" спільно з російською паливною компанією "ТВЕЛ".

Про це заявив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, повідомляє агентство "УНІАН".

Зокрема, за його словами, як потенційні розглядаються такі майданчики: на базі держпідприємства "СхідГЗК" (Жовті Води, Дніпропетровська обл.), на базі Придніпровського хімічного комбінату (Дніпропетровська обл.), на базі Сумського НВО ім. Фрунзе, а також на одній із діючих українських АЕС.

При цьому Недашковський підкреслив, що остаточний вибір майданчика буде обумовлений у техніко-економічному обґрунтуванні будівництва заводу.

Реклама:

"Ще раз підкреслюю - це все буде передбачено в ТЕО, в якому буде визначений конкретний майданчик", - підсумував глава "Енергоатома".

Як повідомлялося, російська паливна компанія ВАТ "ТВЕЛ" прогнозує завершення розробки техніко-економічного обгрунтування зведення в Україні заводу з фабрикації ядерного палива до кінця першого півріччя 2011 року.

Згідно з угодою, підписаною наприкінці жовтня 2010 року у Києві, сторони взяли на себе зобов`язання завершити будівництво заводу протягом трьох років після схвалення на державному рівні ТЕО.

На думку російської сторони, найбільш прийнятним варіантом для будівництва заводу буде вибір майданчика у форматі так званого зеленого лужка, що означає будівництво заводу не на базі вже існуючих виробничих потужностей, а з нуля "під ключ" на майданчику, найбільш прийнятному з погляду логістики, комунікацій та інфраструктури.

Остаточний вибір майданчика буде оформлений у ТЕО. Замовником розробки ТЕО виступає українська сторона в особі держконцерну "Ядерне паливо", котрий узяв на себе зобов`язання з фінансуванню розробки проектного документа.

27 жовтня 2010 року паливна компанія "Росатома" "ТВЕЛ" і український державний концерн "Ядерне паливо" підписали угоду про створення на території України підприємства з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000.

Згідно з Енергетичною стратегією, Україна планувала до 2014 року побудувати власний завод із фабрикації ТВЗ (тепловидільних збірок).

Згідно із затвердженою у вересні 2009 року Кабінетом міністрів державною цільовою програмою "Ядерне паливо України", будівництво заводу з виробництва ядерного палива планується завершити в 2013 році.

Вартість будівництва оцінюється в 1,679 млрд. гривень, із яких 1,092 млрд. гривень планується залучити як інвестиції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!