Росія домовилась з ЄС, щоб її забрали в СОТ

П'ятниця, 26 листопада 2010, 10:38

Росія вирішила з Євросоюзом головні питання по вступу до СОТ.

Попереду раунд переговорів з 153 членами організації, серед яких і Грузія, з якою РФ воювала два роки тому і відібрала два регіони.

Основні розбіжності з Євросоюзом зняті, повідомив перший віце-прем'єр Ігор Шувалов за підсумками переговорів з Єврокомісією, повідомляють "Ведомости".

"Залишилися технічні і юридичні деталі. Остаточне рішення буде прийнято 7 грудня на саміті Росія - ЄС у Брюсселі", - сказав він.

Реклама:

Фінальна стадія розпочнеться в 2011 році, відзначив Шувалов.

Головні претензії ЄС до Росії стосувалися експортних мит на необроблену деревину, визнавали в листопаді єврокомісар Карел де Гюхт і директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Максим Медведков.

Інших протиріч не залишалося, зазначає Олексій Портанський з Інституту торгової політики Вищої школи економіки.

З 2007 року мита на експорт лісу були збільшені з 4 євро за кубометр до 15 євро, з 2009 року планувалося підняти їх до 50 євро, але підвищення було відкладено до 2011 року.

Швидше за все, мита не будуть підвищуватися, вважає радник ради директорів і гендиректора групи "Ілім" Дмитро Чуйко, сторони, ймовірно, знайшли компроміс.

Узгодження з ЄС завершує стадію двосторонніх переговорів з приєднання до СОТ, початих в 2004 рік, говориться в спільній заяві Єврокомісії і Росії.

Росія вже заручилася підтримкою США: у вересні були узгоджені питання щодо діяльності держпідприємств, доступу на ринок держзакупівель, прозорості законодавства.

Тоді президент США Барак Обама пообіцяв підтримку "завершення залишилися кроків у багатосторонніх переговорах, щоб Росія могла як можна швидше вступити до СОТ".

За правилами СОТ будь-який її член може заблокувати приєднання Росії до організації з-за зміни формату переговорів: Росія вступає вже як член Митного союзу.

Багатосторонній групі переговірників належить концептуально обговорити режим субсидування сільського господарства, систему санітарних норм, антимонопольну політику, роль держкорпорацій і захист прав інтелектуальної власності.

У кожній країні є певні вимоги, зазначає Ярослав Лісоволик з Deutsche Bank.

Узгодження з ЄС означає, що Єврокомісія допоможе Росії зняти протиріччя з усіма іншими членами СОТ і завершити переговори, зазначає представник Єврокомісії.

Москва розраховує приєднатися до СОТ в 2011 році, говорив раніше помічник президента Аркадій Дворкович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!