Уряд відкликав аукціон з продажу зернових квот

П'ятниця, 26 листопада 2010, 09:29

В Україні не будуть проводитися аукціони з продажу квот на експорт зернових.

Днями законопроект про внесення змін до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність" був відкликаний, повідомив його автор - голова комітету Верховної ради з питань агрополітики та земельних відносин Григорій Калетник, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Законопроект вже неактуальний. З урахуванням квот на зерно, які вже розподілені, а також міждержавних угод України на постачання зерна в інші країни з урожаю нинішнього року не можна буде експортувати більше 0,5-1 млн. тонн", - сказав він.

На аукціонах продавати буде нічого , резюмує Калетник.

Реклама:

Раніше міністр агрополітики Микола Присяжнюк заявляв, що в другій половині маркетингового року на експорт з України може бути відправлено не більше 5 млн. тонн зерна, а дію експортних квот буде продовжено до кінця маркетингового року - 1 липня 2011 року.

Кабмін на період до 31 грудня ввів квоти на експорт пшениці і суміші пшениці і жита в обсязі 500 тис. тонн, кукурудзи - 2 млн. тонн, ячменю - 200 тис. тонн, жита і гречки - по 1 тис. тонн.

Тоді ж Колесников заявив, що уряд прийме рішення продавати квоти на аукціонах.

За його словами, в цьому випадку весь їх обсяг могли б викупити японські компанії, які висловили зацікавленість в цьому під час візиту в Україні.

Проти продажу квот на аукціонах виступили екс-віце-прем'єра з питань аграрної політики Віктор Слаута і Присяжнюк.

Вони заявили, що принцип може бути введений тільки у разі внесення змін до чинного законодавства, і наполягали на розподілі квот по "історичним принципом".

Після цього пан Калетник зареєстрував у Раді законопроект про внесення змін до закону "Про зовнішньоекономічну діяльність".

20 жовтня депутати відмовилися розглядати цей документ і включати його до порядку денного.

Напередодні Головне науково-експертне управління Верховної ради у виданих їм висновках вказувало, що законопроект суперечить вимогам СОТ.

У минулу середу зауваження до законопроекту опублікувало і Головне юридичне управління Ради, також зазначивши, що документ суперечить Конституції і вимогам СОТ.

Тим не менше 2 листопада законопроект був прийнятий в першому читанні.

Тоді глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський пояснив це тим, що прем'єр-міністр Микола Азаров попросив парламентаріїв схвалити поправки до закону.

Те, що в Україні не будуть проводитися аукціони з продажу експортних квот не вирішує проблеми зернотрейдерів, які незадоволені їх нинішнім розподілом, заявляють в "Української аграрної конфедерації".

Минулого тижня Мінекономіки розподілило обсяги експортних квот між компаніями пропорційно наявним у них в обсягам зернових, підтвердженим довідками з Мінагрополітики.

Однак, як повідомили учасники ринку, отримати довідки вдалося далеко не всім компаніям, оскільки розподіл відбулося на два тижні раніше оголошених термінів про закінчення прийому заявок.

У підсумку лідери експортного ринку минулих років Cargill, Toepfer International, Noble Group, Louis Dreyfus, Soufflet Group права на експорт не отримали і зараз готуються оскаржити розподіл квот у судах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!