Думка експерта: У багатьох країнах державних перестрахувальників не існує

Середа, 20 жовтня 2010, 12:29 -

Глава уряду Микола Азаров доручив Держфінпослуг до кінця 2010 року створити державну перестрахувальну компанію зі статутним капіталом в 1 млрд. гривень.

Страховики побоюються втручання держави в конкуренцію на ринку. 

Адвокат, керуючий партнер юридичної компанії LCF Law Group Анна Огренчук в коментарі "Економічній правді" повідомила, що ідея створення великої державної перестрахувальної компанії може сприяти розвитку ринку страхових послуг.

"Однак у багатьох європейських країнах такі компанії не існують, що не заважає ринку розвиватися самостійно, з користю для його учасників і держави", - зазначила співрозмовник.

Реклама:

Адвокат виділяє такі можливі переваги існування державної перестрахувальної компанії: зміцнення довіри населення до страхового ринку; гарантування стабільного розвитку страхового ринку; збільшення сукупної ємності українського страхового ринку; мінімізація витоку валюти по міжнародних каналах страхування.

Однак, на думку Огренчук, не слід забувати і про низку проблем, які можуть виникнути на страховому ринку в зв'язку з діяльністю державної перестрахувальної компанії.

"Найбільш важливою серед них є відсутність правового регулювання діяльності такої компанії, що в свою чергу може поставити під сумнів навіть її існування", - сказала експерт.

Також, за її словами, при створенні такої компанії залишається відкритим питання про те, чи будуть обов'язковими для суб'єкта страхового ринку перестрахування в державній перестрахувальної компанії, або вона буде виступати рівноправним учасником ринку, грунтуючись лише на чесній конкуренції.

"Крім цього, не менш важливою залишиться проблема регулювання та контролю над діяльністю державної перестрахувальної компанії", - підкреслила співрозмовник.

За її словами, якщо ж ці функції буде виконувати Держфінпослуг як регулятор ринку, то дуже важливим буде питання суміщення державним органом обов'язків регулятора та контролера з одного боку, а також "рівноправного" учасника страхового ринку - з іншого.

Проте яким буде співвідношення позитивних і негативних тенденцій залежить від цілого ряду чинників, серед яких одним з найважливіших, безумовно, є чіткість і надійність механізму, за допомогою якого буде запущена це державна структура.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: