Уряд вирішив відмовитися від державних ЗМІ

Понеділок, 18 жовтня 2010, 20:33

Кабмін має намір запропонувати Верховній раді реформувати державні і комунальні засоби масової інформації до 2018 року.

Про це на прес-конференції повідомив голова Державного комітету з телебачення і радіомовлення Юрій Плаксюк, передає агентство "Українські новини".

З його слів, 12 жовтня уряд на засіданні розглянув розроблений Держкомтелерадіо проект закону "Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації".

Відповідно до нього, до 2018 року передбачається денаціоналізація державних і комунальних ЗМІ, на державному фінансуванні планується залишити тільки незначну кількість офіційних друкованих видань.

Реклама:

Реформування планується проводити в 2 етапи.

Перших 3 роки передбачає реформування друкованих ЗМІ згідно з переліком, затвердженим Кабміном, із забезпеченням реалізації державної політики в інформаційній і видавничій сферах; підвищення кваліфікації співробітників редакцій відповідно до законодавства, а також складання списку об'єктів реформування.

На другому етапі наступні 4 роки здійснюється реформування ЗМІ і редакцій, які не були реформовані на 1 етапі.

Законопроект передбачає, що трудові колективи редакцій матимуть право самостійно визначати спосіб реформування; підприємству, яке буде створено трудовим колективом редакції, буде безкоштовно передаватися у власність майно, що перебувало на балансі редакції станом на 31 грудня 2009 року.

Крім того, проект закону передбачає пенсійне забезпечення журналістів таких редакцій відповідно до законодавства про державну службу.

На думку Плаксюка, на реалізацію 1 етапу необхідне фінансування розміром приблизно 17 млн. гривень, другого - близько 252 млн. гривень.

За даними комітету, наразі налічується 672 державних і комунальних ЗМІ.

Голова Держкомтелерадіо зазначив, що основна мета цього законопроекту - виведення друкованих засобів масової інформації з-під впливу держави.

Плаксюк також додав, що цей проект закону, швидше за все, буде зареєстрований у парламенті в листопаді після технічного доопрацювання.

Нагадаємо, Плаксюк став головою Держкомтелерадіо на початку квітня. З березня 2005 року він був членом Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!