Посварившись з Москвою, Лукашенко просить грошей у Китаю

Понеділок, 11 жовтня 2010, 14:28

Президент Білорусі Олександр Лукашенко прибув до Китаю в пошуку інвестицій, які могли б врятувати білоруську економіку після конфлікту з Москвою.

У понеділок, 11 жовтня, Олександр Лукашенко зустрівся з головою КНР Ху Цзіньтао в пекінському Будинку народних зборів, "Дело".

Крім того, в цей же день пройде Національний день Білорусії на Всесвітній виставці "ЕКСПО-2010" в Шанхаї, яку білоруський лідер відвідав напередодні.

Про те, що метою візиту є фінансові інтереси, Лукашенко заявив прямо китайським журналістам.

Реклама:

"Дуже чекаю, що після цього візиту Китай почне швидше інвестувати в нашу економіку і в більшому обсязі", - підкреслив Лукашенко.

Як заявив білоруський посол у КНР Анатолій Тозік, сторони мають намір підписати ряд кредитних угод, комерційних контрактів і рамкових угод з інвестиційних проектів в галузі енергетики, транспорту, створення сучасних промислових виробництв у Білорусії за участю китайських компаній - усього більше десяти великих контрактів.

Серед них угоди про будівництво в Мінську готелю "Пекін", створення в Білорусії спільного індустріального парку.

Білорусія з участю китайських компаній реалізує інвестиційні проекти на три млрд. доларів, приблизно половина з них - за допомогою кредитної підтримки китайських банків.

За словами самого Олександра Лукашенка, він запропонував китайській владі "створити китайський острівець в центрі Європи - в Білорусії".

Робітники з Китаю вже більше року будують у Мінську мікрорайон Лебедині.

Президент Білорусії обіцяв, що "в найближчу п'ятирічку ось цей острівець Китаю, квартал цей, в Мінську з'явиться з усіма зразками китайської культури, кухні, традицій".

Варто зазначити, що Лукашенко був непослідовний щодо політичного аспекту відносин з Китаєм.

З одного боку, він підкреслив, що Пекін не пов'язує економіку з політикою, натякаючи таким чином на Кремль.

"Вони (китайські партнери) приймають нас такими, якими ми є, вони бачать тут економіку", - заявив білоруський президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: