Україна увійде в капітал "Росатому"

Понеділок, 11 жовтня 2010, 09:03

Атомна співпраця Києва і Москви може продовжитися створенням СП зі збагачення урану.

Поінформоване джерело, знайоме з ситуацією, повідомило виданню "Комерсант-Україна", що під СП зі збагачення урану розуміється входження України в капітал одного з комбінатів "Росатому".

Швидше за все Київ викупить частку, уточнив він, не повідомивши подробиць.

У "Росатому" є чотири збагачувальних підприємства: Ангарський електролізний хімічний комбінат (АЕХК), Уральський електрохімічний комбінат (УЕХК) у Свердловській області, Сибірський хімічний комбінат в Томській області та ВО "Електрохімічний завод" в Красноярському краї.

Реклама:

Аналогічним чином "Росатом" співпрацює з Казахстаном - спочатку "Казатомпром" домовився з компанією про створення нового підприємства зі збагачення урану.

Але в 2010 році операція була переформатована: "Казатомпром" отримає пакет акцій УЕХК і можливість використовувати вже існуючі потужності.

В України та Росії вже є домовленості в інших секторах атомної галузі. Так, нещодавно ТВЕЛ переміг у тендері на будівництво в Україні заводу з виробництва палива для АЕС.

У прес-службі уряду тоді говорили, що, на відміну від другого учасника конкурсу - американської Westinghouse, ТВЕЛ готовий інвестувати власні кошти в будівництво заводу.

За умовами конкурсу, Україна повинна отримати контрольну частку в майбутньому підприємстві, яке планується побудувати в 2013 році.

У червні Україна і Росія домовилися про спільне будівництво двох блоків Хмельницької АЕС.

Крім того, Москва цікавилася можливістю видобутку урану в Україні.

На початку жовтня повідомлялося про намір "Атоменергомаш" - об'єднує машинобудівні активи "Росатома", створити СП з НАЕК "Енергоатом" з локалізації виробництва обладнання для АЕС.

Крім того, 5 жовтня України придбала 10% у Міжнародному центрі зі збагачення урану , що створюється на базі АЕХК.

Ядерний паливний цикл складається з декількох етапів: видобуток уранової руди і виділення урану, його збагачення, фабрикація палива для АЕС, переробка відпрацьованого ядерного палива.

Збагачення - один з найменш конкурентних секторів, світова частка Росії сягає 40%.

Ці технології найбільш охороняються, оскільки володіння ними дозволяє створювати не лише низькозбагачений уран для АЕС, але і високозбагачений для створення зброї.

Технологіями збагачення урану володіють лише деякі країни, але поширеною практикою є створення міжнародних СП і консорціумів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!