Уряд віддасть розподільні газопроводи місцевій владі

Середа, 29 вересня 2010, 09:20

Уряд передає розподільні газопроводи від НАК "Нафтогаз Україна" місцевій владі, яка в свою чергу будуть віддавати їх в управління облгазам.

Зокрема, про рішення Кабінету міністрів передавати нові трубопроводи місцевій владі вчора повідомила НАК "Нафтогаз Україна", пише видання "Комерсант-Україна".

У прес-службі уряду уточнили, що рішення було прийнято на минулому тижні і затверджено розпорядженням "Про внесення змін до розпорядження Кабінету міністрів від 26 серпня 2009 року № 1001".

Як повідомили в НАК, "зміни, закріплені в документі, дозволять компанії фінансувати роботи з добудови підвідних газопроводів та газифікувати віддалені населені пункти".

Реклама:

А постанова прийнята у зв'язку з припиненням діяльності "дочки" "Нафтогазу" - "Нафтогазмережі". Національна комісія регулювання електроенергетики вчора анулювала ліцензію на постачання газу компанії.

Від подальших коментарів в "Нафтогазі" відмовилися. 

В Україні працює 41 газорозподільна регіональна компанія (облгази). Їм передані в оренду державні газопроводи, через які "Газ України" продає газ населенню, установам бюджетної та соціальної сфери і дрібним промисловим споживачам.

Обсяг продажів облгазів становить більше 30 млрд. кубометрів газу на рік.

Високопоставлене джерело в Мінпаливенерго розповіло, що тепер "Нафтогаз" буде будувати розподільні газопроводи і віддавати їх в управління не "Нафтогазмережам", як раніше, а місцевим органам влади.

Ті в свою чергу будуть передавати мережі в управління облгазам і міськгазам.

"'Нафтогаз" не може управляти мережами, оскільки за законом "Про реформування ринку природного газу" ми не маємо права суміщати видобувну, транспортну та розподільчу функції", - пояснив співрозмовник.

Прийняття закону було одним з умов Єврокомісії для залучення кредитів на реконструкцію газотранспортної системи.

Передбачається виділити понад 1,5 млрд. гривень протягом двох-трьох років.

На ці гроші будуть газифіковані 5 млн. домогосподарств.

Експерти вважають, що ініціатива уряду вигідна насамперед власникам облгазів, найбільшим серед яких є Дмитро Фірташ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: