Думка експерта: Падіння зарплати в серпні - сезонне явище. ВІДЕО

Вівторок, 28 вересня 2010, 12:24

Середня заробітна плата в Україну знизилася у порівнянні з липнем на 3,7%, або на 87 гривень до 2 280 гривень на місяць.

Економіст інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов в коментарі "Економічній правді" наголосив, що такий результат пов'язаний з сезонністю.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

За даними Держкомстату, у реальному вираженні зростання середньої зарплати за рік склало 12,3%, тобто, у порівнянні з серпнем 2009 року.

Реклама:

Також, за підсумками 8 місяців 2010 року середня реальна зарплата зросла на 9,6%. а ріст номінальної зарплати становив 19,2%.

"Протягом 8 місяців 2010 року активне зростання заробітної плати в значній мірі було забезпечене активним відновленням галузей промисловості", - підкреслив експерт.

Так, середня зарплата в металургії підвищилася на 23,6% за рік, в хімічній промисловості - на 29,4%, а в транспортному машинобудуванні спостерігалося зростання на 40,8%.

"Падіння середньої номінальної заробітної плати в серпні на 3,7% не є розворотом тенденції, так як воно відображає всього лише сезонність, що спостерігається щорічно в сільському господарстві і державному секторі", - зауважив Блінов.

При цьому, за його словами, помісячні дані про зайнятість від Держкомстату вказують на те, що в економіці зараз зайнято більше людей, ніж рік тому і ця тенденція зберігається чотири місяці поспіль.

Так, загальна кількість найманих працівників в економіці в серпні 2010 року зросла на 90,5 тисяч за місяць.

"А якщо враховувати поправку з перерахунком на повну зайнятість, то кількість працівників насправді зросла на 219,5 тисяч чоловік", - пояснює економіст. 

"Ми зберігаємо очікування, що рівень безробіття скоротиться з 8,8% 2009 року до 8,4% за підсумками 2010 року. Ми також підтверджуємо прогноз про те, що середня місячна номінальна зарплата досягне 2 700 грн. в кінці 2010 року", - додав Блінов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!