Депутати підозрюють, що "Газпром" шантажував "Нафтогаз"

П'ятниця, 24 вересня 2010, 13:43

У позиції "Газпрому" щодо розгляду у Стокгольмському арбітражі суперечки між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго" могли бути елементи шантажу.

Про це заявив депутат від НУНС, голова тимчасової слідчої комісії щодо рішення Стокгольмського арбітражу та розслідування фактів діяльності "РосУкрЕнерго" Роман Зварич із трибуни парламенту.

За його словами, комісія встановила, що у зміст третього подання "Нафтогазу" до суду "були внесені принципові зміни".

Депутат зазначив, що у первинному варіанті третього подання "були конкретні посилання на керівників "Газпрому" та на високих посадових осіб РФ", зокрема, щодо усних домовленостей, які були досягнуті між керівництвом "Нафтогазу" і "Газпрому", а також між прем'єрами України і РФ.

Реклама:

"Натомість "Газпром" наполягав, щоб в третьому поданні були усунуті будь-які згадки про "Газпром" або про керівників РФ", - сказав Зварич.

"Комісія вважає, що в такому домаганні з боку російського "Газпрому" могли бути, підкреслюю, могли бути елементи шантажу", - зазначив він.

За словами Зварича, комісія також не має у своєму розпорядженні шостого подання "Нафтогазу" до Стокгольмського арбітражу, і попросила НАК його надати.

"У рішенні Стокгольмського суду є конкретні посилання не тільки на це шосте подання, а також на те, що можна вважати принциповою зміною юридичної позиції "Нафтогазу", - заявив депутат.

"В усіх поданнях до того часу і в усіх свідченнях представників НАК, "Нафтогаз" стояв на тій позиції, що договори, які були предметом спору, були укладені відповідно до українського законодавства", - наголосив він.

"З незрозумілих для комісії причин НАК у шостому поданні міняє свою позицію, а саме визнає, що ці договори були укладені усупереч чинному законодавству", - сказав депутат.

За словами Зварича, "якщо це дійсно відповідає дійсності, то, насправді, визнавши основну претензію "РосУкрЕнерго", НАК втратив будь-які можливості виграти цей суд".

Він зазначив, що міністр палива та енергетики Юрій Бойко, відповідаючи на питання комісії, заявив, що позиція уряду полягає у тому, що "договори, які були укладені у 2009 році, є незаконними".

Після його виступу Верховна рада прийняла за основу постанову про продовження роботи ТСК до листопада.

Як відомо, 1 липня 2010 року у парламенті була створена ТСК щодо рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, який зобов'язав "Нафтогаз" повернути "РосУкрЕнерго" 12,1 млрд. кубометрів газу, а також щодо можливих фактів корупційної діяльності "РосУкрЕнерго".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: