Думка експерта: Нацбанк забезпечив низький дефіцит держбюджету у липні. ВІДЕО

Четвер, 2 вересня 2010, 15:40

За даними Міністерства фінансів, дефіцит Державного бюджету за підсумками липня 2010 року склав 27,7 млрд. гривень.

При цьому дефіцит зведеного бюджету склав 25,3 млрд. гривень.

Таким чином, у липні Державний бюджет мав дефіцит у 1,2 млрд. гривень, а зведений бюджет характеризувався дефіцитом лише в 0,3 млрд. гривень.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

Реклама:

Як відзначив у коментарі "Економічній правді" економіст інвестиційної компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов, показники державних фінансів у липні істотно відрізняються від ситуації травня-червня 2010 року, коли Державний бюджет мав дефіцит понад 11 млрд. гривень щомісячно.

"Крім помірного скорочення видатків, головною причиною такого низького дефіциту бюджету в липні було різке зростання доходів", - пояснив він.

За словами Блінова, доходи Державного бюджету в липні 2010 року виросли на вражаючі 64% рік до року.

"Це зростання значною мірою відбулося за статтею "неподаткові надходження". Ця стаття забезпечила в липні 2010 року доходи Державного бюджету на суму 8,7 млрд. ггривень, тобто 36% всіх бюджетних доходів", - пояснив він.

Експерт припускає, що більшість цих надходжень складає перерахування коштів Національним банком України.

"Таким чином, низький дефіцит бюджету у липні 2010 року був наслідком разового чинника і не є новою тенденцією", - зазначив він.

"Ми зберігаємо думку про те, що бюджетний дефіцит в 2010 році складе 66,5 млрд. гривень, або 6% ВВП. Таким чином, у другому півріччі уряд буде продовжувати активно нарощувати борги", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!