Світовий банк вбачає небезпеку в експортних квотах України

Четвер, 12 серпня 2010, 20:36

Україна - найбільший у світі експортер ячменю і шостий найбільший експортер пшениці - зараз вирішує, чи запровадити обмеження на експорт зерна, що посилить тиск на щораз то вищі світові ціни на зерно.

Заява українського уряду надійшла по тому, як Росія заборонила експорт зерна до кінця року через неврожай, викликаний найбільшою посухою за століття, нагадує Financial Times.

Водночас, видання нагадує, що Світовий банк закликав країни, які експортують зерно, не обмежувати торгівлю збіжжям.

В інтерв'ю FT директор Світового банку Нґозі Оконджо-Івеала сказав, що заборона експорту або експортні обмеження можуть спричинити повторення харчової кризи 2007-2008 років, коли ціни на всі продукти підстрибнули до рекордних позначок, а в багатьох країнах - від Бангладеш до Гаїті - спалахували голодні бунти.

Реклама:

"Експортні заборони, хоч і зрозумілі з позицій окремих держав, є контрпродуктивними на міжнародному рівні, бо вони сприяють накопичуванню зерна про запас і викликають ще більше спотворення цін", - вважає директор Світового банку.

Як відомо, оголошення про зернові квоти було зроблено в Києві по тому, як зернотрейдери звинуватили український уряд у фактичному запровадженні неофіційної блокади експорту зернових через посилення митних перевірок та інші адміністративні механізми.

Оконджо-Івеала став у цій суперечці на бік зернотрейдерів: "Україна впроваджує нову систему експортної сертифікації, яка сповільнює експорт".

Financial Times пише про побоювання європейських зернотрейдерів щодо того, що Казахстан, який теж потерпає від посухи, також обмежить продаж зерна.

Видання цитує українського міністра Миколу Присяжнюка, який сказав, що рішення про експортні квоти буде ухвалене до початку наступного тижня.

Хоча врожай зернових культур в Україні не так сильно постраждав від посухи, як у сусідній Росії, і має скласти, за прогнозами, 40 млн. тонн, але якість зерна через спеку буде нижчою, зауважує Financial Times.

Видання додає, що урядова коаліція намагається забезпечити достатні резерви зерна, щоби підтримувати стабільні ціни на хліб перед місцевими виборами 31 жовтня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: