Білорусь знову "видавлює" українських пивоварів зі свого ринку

Четвер, 12 серпня 2010, 09:51

"Білоруський державний концерн харчової промисловості" ініціює ліцензування поставок українського пива.

Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили в прес-службі концерну.

"Такий захід виноситься на розгляд ради міністрів Білорусі в якості одного з механізмів регулювання імпорту", - розповіла прес-секретар "Белгоспіщепрома" Ірина Гусєва.

Ліцензування поставок українського пива допоможе знизити обсяг імпорту продукту в країну, повідомило агентство "Белта" з посиланням на заяву голови "Белгоспіщепрома" Івана Данченка.

Реклама:

Проект документа про введення ліцензування вже підготовлений.

Він розроблений для виконання програми розвитку пивоварної галузі Білорусі на наступне п'ятиріччя, яка, зокрема, передбачає зниження частки імпортного пива з нинішніх 30% до 5% у загальному обсязі ринку (30 млн. дал) до 2015 року.

Україна - один з найбільших постачальників пива до Білорусі. За даними учасників ринку, на частку поставок з країни припадає до 10% від загального обсягу продажів.

Собівартість його виробництва нижча, ніж у Білорусі.

"Українські компанії закуповують сировину для його виготовлення за ринковими цінами. У Білорусі ж солод продає єдине державне підприємство, а ціни на ячмінь встановлює держава", - говорить гендиректор "Укрпива" Галина Коренькова.

Білоруський солод в середньому на 20% дорожчий українського, відзначає гендиректор "'Славутич Carlsberg Group" Петро Чернишов.

За даними "Укрпива", за перші п'ять місяців 2010 року в Білорусію було поставлено 1,9 млн. дал пива на 7,4 млн. доларів, за п'ять місяців 2009 року - 1,86 млн. дал на 7,2 млн. доларів.

За аналогічні періоди обсяг виробництва пива в Україні становив 114,4 млн. і 120,8 млн. дал відповідно.

Білорусь не вперше намагається обмежити постачання українського пива.

У середині 2009 року держкомітет республіки по стандартизації за скаргою локального виробника "Сябар" звинуватив "Оболонь" у продажу пива ТМ "Вогнегасник" без сертифікату, в результаті чого "Оболонь" була змушена відмовитися від продажу ТМ у Білорусі.

У квітні нинішнього року МЗС Білорусі почав антидемпінгове розслідування відносно імпорту - пропонувалося введення антидемпінгового мита в розмірі 11%.

Спочатку білоруська влада планувала ввести квоти на українське пиво в розмірі 50% від нинішніх поставок, говорить Галина Коренькова.

Але частина пивоварів погодилися "на цінові обмеження" і відмовилися від ідеї введення квот, повідомили в "Белгоспіщепроме".

"У червні ми планово підвищили ціни на свою продукцію в Білорусі, але менше, ніж вимагала Білорусь", - каже Петро Чернишов.

За його словами, зараз вартість 2-літрової пляшки пива торгової марки "Славутич" в Білорусі вище, ніж на українському ринку: 6 тис. білоруських рублів - 15,9 гривень проти 12,5 гривень.

Білорусь - другий за величиною експортний ринок після російського для українських виробників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!