Думка експерта: До кінця року гривня ще впаде

Вівторок, 10 серпня 2010, 12:20

Більшість експертів останнім часом прогнозують подальше укріплення національної валюти.

Утім, не всі представники банківського сектора схильні до таких оптимістичних оцінок.

"Липень нічим особливим не відрізнявся від попередніх п‘яти місяців, коли курс долара потрохи, але стабільно прямував донизу. Він міг опуститися і ще нижче, якби не підтримка "зеленого" Нацбанком", - наголошує голова правління "Юнекс банку" Андрій Яцура.

За його словами, надлишкову кількість валюти на ринку забезпечують нерезиденти, які мають лояльність з боку влади і витягують свої запаси для повного розгортання комерційної діяльності та банки, які поступово звільнюються від своїх валютних резервів.

Реклама:

Вже у короткостроковій перспективі ситуація може змінитися, вважає експерт.

"Якщо деякі експерти прогнозують, що завдяки обіцяним 15 млрд. дол. МВФ курс гривні буде стабільним протягом декількох років, то ми прогнозуємо до кінця року, як мінімум, зупинку укріплення гривні відносно долара США і можливе підвищення курсу до рівнів 8,0-8,1 грн./дол.", - зазначає Яцура.

На його думку, восени послабити гривню можуть борги вітчизняного корпоративного сектора перед іноземними, а також закриття валютних контрактів і завершення комерційних розрахунків за результатами року.

Також банкір нагадує, що липень був більш вдалим для європейської валюти. Курс євро відвоював свої втрачені позиції, повернувшись до рівнів 1,3 дол./євро.  

Він підкреслює, що цьому сприяли досить невизначені негативні економічні дані в США.

"Посадові особи ФРС все більш негативно відгукуються про туманні перспективи американської економіки, а в євро зоні, у свою чергу, було визначено та розпочато вирішення проблем з бюджетними дефіцитами окремих європейських країн", - пояснює експерт.

Яцура вважає, що спрогнозувати динаміку курсу "євро-гривня" досить важко. Зокрема, у зв'язку з тим, співвідношення гривні та євро залежить від динаміку курсу "євро-долар".

За його словами, подальший розвиток подій залежить від трьох факторів - економічної ситуації в єврозоні, економічної ситуації в США та спекуляцій на ринку щодо політики управління великими країнами світу своїми золото-валютними резервами.

"Великі світові банки не виключають можливості краху євро через бюджетні проблеми країн-учасниць єврозони, проте нам вважається такий сценарій малоймовірним", - підкреслює голова правління "Юнекс банку".

Він стверджує, що економіки Німеччини, Великобританії та Італії не приведуть єврозону до "повних розгромів".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!