Думка експерта: Без функції нагляду НБУ зможе зосередитись на головному

Середа, 7 липня 2010, 10:57

На розгляді у парламенті перебуває проект закону "Про гарантування вкладів фізичних осіб", який замінить нині діючий закон "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб" і наділить Фонд новими повноваженнями.

Старший юрист юрфірми ILF Олена Петрова у коментарі "Економічній правді" назвала цей крок цілком логічним.

"Національному банку України нині дуже важко поєднувати монетарну функцію та функцію нагляду і це наочно було видно на тлі розгортання кризи, коли НБУ видавав рефінансування проблемним банкам, чиї власники просто вивели гроші після їх отримання", - зауважила вона.

"Про це також свідчить і ситуація, яка виникла при адмініструванні декількох проблемних банків, коли тимчасовою адміністрацією було організовано фіктивне відкриття вкладів більш ніж 1 тис. фізичних осіб на суму, що перевищує 200 млн. гривень", - додала Петрова.

Реклама:

Саме тому, на думку експерта, передача наглядових функцій Фонду підсилить ефективність, а також прискорить розв'язання питань проблемних банків, і дозволить НБУ зосередитися на здійсненні своєї головної функції - монетарної.

Також, на думку Петрової, прийняття цього законопроекту дозволить підвищити ефективність банківського нагляду в частині повернення грошей, витрачених фондом на видачу вкладів фізичним особам, а також дасть можливість оптимізувати строки прийняття рішень щодо санації банків та їх реалізації, що є дуже важливим нині, коли в країні ліквідується 18 банків.

"Слід відзначити, що подібна практика існує в США та Німеччині. Так, в США цим займається Національна система страхування вкладів, а в Росії функції ліквідації банків покладені не на Центральний банк, а на Агентство страхування внесків", - поінформувала вона.

Водночас, експерт відзначила, що, швидше за все, перші позитивні зрушення в цьому напрямку будуть спостерігатися не раніше ніж через рік, оскільки для функціонування механізму на повну потужність Фонду необхідні і досвід, і час.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: