НБУ: на дакопіталізацію банків необхідно 40 мільярдів

П'ятниця, 2 липня 2010, 15:08

Оціночна сума докапіталізації українських банків за результатами стрес-тестування становить 40 млрд. гривень.

Про це в інтерв`ю агентству УНІАН заявив заступник голови правління Нацбанку Василь Пасічник.

"Докапіталізація може здійснюватися як шляхом збільшення капіталу банку, так і шляхом покращення стану активів", - сказав чиновник НБУ.

При цьому Пасічник зазначив, що близько 30 млрд. гривень буде докапіталізовано за рахунок грошей, решта суми - за рахунок покращення якості активів.

Реклама:

Чиновник відзначив, що під час проведення стрес-тестування банки було розподілено на ті, які працюють в нормальному режимі, банки, в яких введено тимчасову адміністрацію, і банки, які було докапіталізовано за участю держави.

За його словами, проводилася оцінка не тільки достатності капіталу, порівняно з активами, а також відповідності статутного регулятивному капіталу.

Тобто, Пасічник пояснив, що ті банки, в яких статутний капітал перевищує регулятивний, повинні збільшити свій капітал першого рівня.

Заступник голови правління НБУ висловив упевненість в тому, що переважна більшість банків, які вимагають докапіталізації, проведуть її нормально.

"Просто вони підійшли дуже принципово і критично до формування резервів, і у зв`язку з цим у них виникла потреба докапіталізації", - сказав Пасічник.

Заступник голови Нацбанку також відзначив, що банки, в яких держава нещодавно придбала контроль, також вимагають докапіталізації.

За словами Пасічника, Нацбанк надав результати стрес-тестування МВФ, який дав їм нормальну оцінку.

Як відомо, комерційні банки до 30 квітня 2010 року повинні були надати НБУ аудит і результати стрес-тестування за 2009 рік.

Стрес-тестування проводили аудиторські компанії, які здійснювали аудит річної фінансової звітності комерційних банків.

У рамках стрес-тестування аудиторська компанія проводила оцінку достатності резервів і капіталу банку, а також оцінку кредитного портфеля банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!