Естонія готується увійти до єврозони

Вівторок, 13 липня 2010, 17:56

Рада міністрів економіки і фінансів Європейського союзу (Ecofin) прийняла у вівторок рішення про входження Естонії в зону євро.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на прес-службу Міністерства фінансів Естонії.

Також прийнято рішення про переведення естонської крони на євро за нині діючим курсом 15,6466 крони за євро.

Естонія стане 17-м членом єврозони c 1 січня 2011 року.

Реклама:

Президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес у зв'язку з цим заявив, що євро додасть естонській економіці стабільності, спростить торгові відносини і дозволить країні довести те, що вона є вартим довіри партнером, будучи частиною вельми впливового економічного регіону.

"Сьогоднішнє остаточне затвердження міністрами фінансів ЄС приєднання Естонії до зони євро з 1 січня 2011 року дає єдиний страховий поліс жителям Естонії та естонської економіці", - заявив Ільвес.

У той же час естонський лідер зазначив, що перехід на євро не є "чарівною паличкою, яка в одну мить вирішить всі наші проблеми і остаточно врятує нас від економічного спаду".

Як повідомлялося, Європарламент 16 червня схвалив звіт про готовність Естонії приєднатися до єврозони. 17 червня рішення про приєднання Естонії до єврозони було прийнято на саміті ЄС.

Згідно з прогнозом Єврокомісії, оприлюдненим навесні 2010 року, дефіцит державного бюджету Естонії складе в 2010 році 2,4% від ВВП і таким чином, економіка країни буде відповідати Маастрихтським критеріям.

Вони передбачають рівень дефіциту держбюджету менше 3% від ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: