Криза прибутковості для банків затягнеться надовго – експерт

Субота, 10 липня 2010, 15:54

Криза прибутковості для банківської системи України буде більш довгою, ніж в попередні кризи.

Такий прогноз зробив екс-міністр фінансів і нинішній голова правління "Дочірнього банку Сбербанку Росії" Ігор Юшко під час засідання Фінансового прес-клубу "Надійність банків: як уникнути рецидивів кризи", пише тижневик "Дзеркало тижня".

За його словами, криза прибутковості, яка прийшла на зміну кризі ліквідності, буде "набагато глибшою, ніж у попередні кризові періоди для банківської системи", оскільки сьогодні банки заміщають дешеві позики, раніше взяті ними за кордоном, більш дорогими ресурсами з внутрішнього ринку.

"У зв'язку з тим, що криза дещо затягнулася в часі, очевидно, нарощувати портфель банки поки не готові, тому що у серйозних позичальників поки ще не завершені реструктуризації кредитних портфелів, які формувалися в 2005-2008 роках", - зазначив фінансист.

Реклама:

Ще одна проблема для банків - неадекватна оцінка заставного майна банками в минулому на тодішньому тлі зростання їх вартості, що ускладнює реструктуризацію в нових ринкових умовах, говорить Юшко.

"На мій погляд, вихід банківської системи із кризи буде набагато більш затягнутим, ніж в попередні кризи, тому що сталася накладка відразу декількох негативних факторів. Банки будуть досить довго і сумно виповзати з фінансового становища, в якому вони опинилися", - спрогнозував фінансист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!