В Угорщині вже немає ризику дефолту

Понеділок, 7 червня 2010, 09:59

Влада Угорщини, які в п'ятницю посилили паніку на світових ринках заявами про можливість дефолту, вже заспокоюють інвесторів.

Новий уряд Угорщини дотримується мети, визначеної колишнім кабінетом, яка передбачає скорочення дефіциту бюджету цього року до 3,8% ВВП, повідомив журналістам у суботу держсекретар Міхай Варга.

За його словами, це мета реалізовується, але потребує додаткових заходів зі скорочення держвидатків, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Раніше політики з партії FIDESZ, які нещодавно прийшли до влади в Угорщині, міркували про можливість збільшення дефіциту до 6-7,5% ВВП. Заява Варги позначила зміну їх риторики.

Реклама:

Варга закликав своїх колег "двічі думати", перш ніж робити "перебільшені" заяви про ситуацію в економіці, яка, за його словами, залишається стабільною і "консолідованою".

Єврокоміссар Євросоюзу Оллі Рен на вихідних також заявив, що Угорщина досягла серйозного прогресу в зниженні дефіциту і, що її здатність фінансувати держборг не підлягає сумніву.

Здивування у зв'язку із заявами з Будапешта висловив і голова Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан.

Як відомо, у 2009 році уряду Угорщини вдалося знизити дефіцит до 4% з 9,3% у 2006 році.

Партія FIDESZ звинувачувала колишній кабінет у приховуванні інформації про серйозність положення справ в економіці. Прем'єр Віктор Орбан спробував домогтися від Брюсселя дозволу збільшити дефіцит, але отримав відмову.

На цьому тлі прес-секретар прем'єра Петер Сійярто в п'ятницю сказав, що ситуація в економіці "серйозна" і "не є перебільшенням" розмови про можливість дефолту. Він висловив сумнів у можливості скорочення дефіциту до 3,8%.

Після цих слів курс форинта знизився в п'ятницю до євро на 1,7%, акції угорських компаній впали в середньому більш ніж на 3%.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: