Фінансування недобудов з високим ступенем готовності почнеться з липня

Четвер, 3 червня 2010, 14:16

Поступове державне фінансування в загальному обсязі 5 млрд. гривень розроблених урядом заходів з добудови житла зі ступенем готовності від 70% і вище почнеться з липня 2010 року.

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Дмитро Ісаєнко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ті 5 млрд. гривень, які уряд виділяє міністерству для будівництва доступного житла та кредитування забудовників, - ми з упевненістю можемо сказати, - що починаючи з липня місяця ці гроші підуть в конкретні будівництва", - сказав він.

За словами Ісаєнка, нині ідеться про 2 млрд. гривень, які Державна іпотечна установа (ДІУ) залучить під держгарантії і направить на пільгове кредитування обраних місцевою владою забудовників під 14% річних у гривні, а також про 1,04 млрд. гривень, передбачених держбюджетом для будівництва доступного житла.

Реклама:

Перші 45 млн. гривень із передбаченої на доступне житло суми передбачається отримати в липні.

"1,4 млрд. гривень розписані за часом. Ми наступного місяця плануємо отримати 45 млн. гривень перших і на пілотних проектах "обкатати" механізми", - зазначив заступник міністра.

У свою чергу, міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба заявив, що 4 червня представить прем'єр-міністру Миколі Азарову перші 20 недобудованих житлових будинків, забудовники яких претендують на держпідтримку.

Як повідомлялося, уряд розглядає кілька варіантів фінансування добудови житла з високим ступенем будівельної готовності.

Зокрема, вирішити питання добудови житла передбачається за допомогою викупу за держкошти квартир для пільгових категорій населення в об'єктах з високим ступенем готовності, програми будівництва доступного житла (оплата державою 30% загальної вартості квартири або безкоштовне надання землі для будівництва), а також пільгового іпотечного кредитування населення.

Ці варіанти були обговорені під час наради з питань введення в експлуатацію недобудованих об'єктів житлового будівництва з високим ступенем готовності 19 травня.

За даними Мінрегіонбуду, станом на 1 січня 2010 року в Україні налічувалося 4,3 тис. недобудованих житлових будинків.

На добудову 459 об'єктів (50 тис. квартир) зі ступенем готовності від 70% необхідно 5,4 млрд. гривень. На добудову 683 об'єктів (72 тис. квартир) зі ступенем готовності від 50% - 9 млрд. гривень.

У 2009 році в Україні було введено в експлуатацію 6,4 млн. кв. м житла, що на 39% менше в порівнянні з 2008 роком.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: