Азаров сконцентрується на "трьох напрямках"

Четвер, 3 червня 2010, 09:14

Стабілізація економічної ситуації в агропромисловому комплексі, разом з будівництвом і розвитком промисловості, є основним завданням для уряду України на сьогодні.

Про це заявив прем`єр-міністр Микола Азаров на розширеній нараді з питань аналізу ситуації і перспектив розвитку АПК у середу, повідомляє агентство "УНІАН".

"Ми збираємося ресурси всі, які маємо, зосередити саме на реалізації і на підйомі цих трьох напрямків", - підкреслив Азаров.

При цьому він зазначив, що у сфері АПК є дуже багато проблем, які вимагають негайного рішення, серед них і робота Аграрного фонду.

Реклама:

"Ми створили такий потужний інструмент як Аграрний фонд - чому він не працює і коли він запрацює? Знову я почую - дай гроші і запрацює Аграрний фонд, а ось без грошей він не запрацює. Але я всім кажу - з грошима і дурень справу поправить. А ось як поправити справу, щоб витрачання ресурсів було мінімальним, але ефективним?" - запитав Азаров.

Крім того, він нагадав, що Україна є третім за величиною експортером зерна.

При цьому Азаров зазначив, що було б позитивом, якби Україна не тільки числилася серед найбільших експортерів зерна, а й розвивала виробництво продукції з цього зерна.

"З одного боку, можна себе кулаком у груди бити, а з другого - треба подумати, чи раціонально це, або наскільки це раціонально. А чи не раціональніше було переробляти все, що ми одержуємо і збираємо, і вже у вигляді готової продукції експортувати", - сказав прем'єр.

"Що для цього треба зробити? Звісно, що цього за місяць, а може навіть і за рік цього не зробиш. Але ми ж з вами не тимчасові виконавці, ми повинні закласти основи на роки", - додав він.

Також прем`єр-міністр поставив питання про те, чому вже не перший рік в Україні скорочується поголів`я великої рогатої худоби.

Про це багато говорять, зазначив Азаров, проте ситуація не змінюється.

"Говоримо, говоримо, а воно продовжує скорочуватися. Десь ми повинні зупинитися", - сказав він, зазначивши, що порівняно з радянськими часами поголів`я худоби скоротилося разів у п`ять.

"Це страшна цифра", - підкреслив прем`єр.

Також Азаров критично відізвався про стан аграрної науки.

"Де вітчизняні комбайни, де сучасні вітчизняні трактори, де набір інвентаря вітчизняний, де нові сорти?" - наголосив він.

Прем`єр підкреслив, що на розвиток аграрної науки щороку виділяється по 500 млн. гривень.

"Мені кажуть - мало витрачаємо грошей знову. Ми на Академію аграрних наук, мені сьогодні сказали, півмільярда гривень за рік витрачаємо. Може ці півмільярда віддати на будівництво якогось свинокомплексу, більше віддачі буде", - заявив він.

При цьому Азаров підкреслив, що свідомо загострює критику, оскільки про поганий стан АПК говорити доводиться не перший рік, а ситуація не змінюється.

Він зазначив, що під час наради необхідно виробити шляхи вирішення проблемних питань, доручити віце-прем`єр-міністру Віктору Слауті взяти контроль над вирішенням проблем і вже через місяць проаналізувати перші результати.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!