Ціна продажу "Луганськтепловоза" занижена – експерти

Середа, 23 червня 2010, 15:24

Експерти Центру досліджень корпоративних відносин вважають заниженою ціну продажу 76% акцій холдингової компанії "Луганськтепловоз" на приватизаційному конкурсі, який відбувся 15 червня.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" із посиланням на прес-службу центру.

За словами його віце-президента В'ячеслава Бутка, ціну продажу 76,001% акцій "Луганськтепловоза" (410 млн. гривень) складно вважати адекватною ринковій ситуації.

"Не варто абсолютизувати метод розрахунку вартості підприємства на підставі біржових котирувань його акцій, однак цей варіант є одним із загальноприйнятих. Виходячи з котирувань акцій луганського підприємства на "Українській біржі" 14 червня, у день, що передує його приватизації, є підстави стверджувати, що "Луганськтепловоз" був проданий на 49% дешевше ринкової капіталізації підприємства", - зазначив експерт.

Реклама:

При цьому він зазначає, що за тиждень після продажу вартість акцій "Луганськтепловоза" на "Українській біржі" впала на 8,3%.

"Фондовий ринок негативно оцінює підсумки приватизації "Луганськтепловоза", - зазначив Бутко.

Експерт висловив стурбованість тим, що продаж об'єктів держвласності на конкурсах за цінами, практично ідентичними стартовим, може стати тенденцією, що вкрай насторожує через заплановану приватизацію низки стратегічних об'єктів, таких як "Укртелеком".

Він нагадав, що відповідно до статті 11 Державної програми приватизації одним з основних принципів приватизації є досягнення максимального економічного ефекту від продажу держоб'єктів.

У свою чергу директор інвестиційного департаменту Центру досліджень корпоративних відносин Олексій Бобриков зазначає, що при проведенні в 2009 році конкурсу із продажу Одеського припортового заводу, у якому ФДМУ побачив ознаки змови учасників, було зроблено 19 аукціонних кроків, а ціна продажу перевищила стартову більш як на 25%.

"При цьому нинішнє керівництво ФДМУ не вбачає елементів змови навіть за повною відсутності аукціонних кроків учасниками конкурсу з "Луганськтепловоза" і перевищенні кінцевої ціни над стартовою лише на 2,5%", - зазначив експерт.

Він вважає, що таке трактування Фондом проведення приватизаційних конкурсів є "досить специфічним".

Бобриков також звернув увагу на заяву першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, який на форумі у Санкт-Петербурзі зазначив, що уряд розглядає питання про наявність змови між учасниками конкурсу з приватизації "Луганськтепловоза".

Як повідомлялося, 15 червня ФДМ визнав переможцем конкурсу, у ході якого претенденти не зробили жодного аукціонного кроку, із продажу 76% акцій "Луганськтепловоза" компанію "Брянський машзавод", яка запропонувала за цей актив 410 млн. гривень при стартовій ціні 400 млн. гривень.

До участі в конкурсі ФДМ допустив, крім переможця, тільки Науково-виробниче об'єднання ім. Фрунзе, яке входить у групу "Енергетичний стандарт" бізнесмена Костянтина Григоришина.

Водночас, компанія Mantara Holding, близька до групи Приватбанку, не була допущена до торгів, оскільки, за даними ФДМ, не надала комісії інформацію про джерела фінансування купівлі держмайна, а також тому, що її фінансову звітність не завірив український аудитор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!