Євро косить резерви Нацбанку

Понеділок, 31 травня 2010, 10:07

Травневе зниження курсу євро до долара на 7,5% стало причиною здешевлення міжнародних резервів Національного банку в доларовому еквіваленті на 650-750 млн. доларів.

Це сталося через те, що євро є резервною валютою й істотна частина "запасів" НБУ розміщена саме в цій валюті, пише газета "Дело".

Відповідно, обвальне зниження курсу євро коригує загальний обсяг вітчизняних золотовалютних резервів в перерахунку долари у меншу сторону, зазначає видання.

"За словами представників НБУ, з початку місяця по 19 травня резерви скоротилися майже на 100 млн. доларів. Якщо врахувати, що за цей же період Нацбанк зробив покупку доларів на валютному ринку в розмірі "близько 700 млн. доларів", можна припустити, що втрати центробанком резервів від курсового чинника за цей період склали 750-850 млн. доларів", - пояснює логіку підрахунків економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Реклама:

З урахуванням того, що за період з 1 по 19 травня, за даними НБУ, курс євро знизився на 7,4%, можна оцінити, яка частка резервів Нацбанку має бути розміщена в євро.

За розрахунками Олексія Блінова, питома вага євро у валютній складовій резервів центробанку становить 25-30%.

Зважаючи на те, що з початку травня курс євро зменшився на 7,5%, за підсумками всього місяця через курсову переоцінку резерви скоротяться на 650-850 млн. доларів.

Однак через те, що НБУ щодня викуповує з міжбанку надлишкову пропозицію валюти (понад 1 млрд. доларів з початку травня), міжнародні резерви за підсумками місяця збільшаться, незважаючи на падіння курсу євро, зазначає видання.

Керівництво Нацбанку не схильне драматизувати ситуацію з євро і не поспішає змінювати структуру резервів.

"Портфель НБУ досить диференційований і має виважену, раціональну структуру. І я не думаю, що ми будемо робити різкі рухи найближчим часом", - говорить виконавчий директор з питань валютного регулювання Нацбанку Анатолій Балюк.

За його словами, перед центробанком "не стоїть завдання заробити на короткострокових коливаннях валютних, його завдання - зберегти резерви за будь-якої ринкової кон'юнктури".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!