Росія і Казахстан спробують схилити Білорусь до союзу

П'ятниця, 28 травня 2010, 10:12

У п'ятницю в Костянтинівському палаці під Санкт-Петербургом відбудеться закрита зустріч прем'єрів Росії, Білорусі та Казахстану - Володимира Путіна, Сергія Сидорського і Каріма Масімова, які спробують зняти розбіжності і підписати основні угоди щодо Митного союзу.

Про це пише газета "Ведомости" із посиланнях на джерела в апаратах країн-учасниць.

Суперечка союзних держав триває з осені 2009 року, нагадує видання. Основний камінь спотикання - експортні мита на нафту і нафтопродукти.

У результаті він переріс у формат - союз Росії і Казахстану проти Білорусі.

Реклама:

На зустрічі трьох прем'єрів у минулу п'ятницю в тому ж Костянтинівському палаці Астана запропонувала відмовитися від усіх своїх претензій в обмін на зняття Мінськом вимог щодо обнулення мит на нафту, але Сидорський відповів "ні", розповідав учасник наради.

Мінськ вимагає скасування мит на всю експортовану до Білорусі російську нафту - близько 20 млн. тонн, але поки отримав менше третини бажаного - 6,3 млн. тонн на рік.

Сьогоднішня зустріч стане підсумком тижневої роботи експертів щодо детальної звірки позицій, говорить прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков: "Постараємося підписати угоди, але повної впевненості, що Білорусь зніме всі розбіжності, немає".

Як відомо, у четвер комерційну пропозицію зробив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Росії він готовий "передати, але за хороші гроші" приналежні Білорусі контрольні пакети "Бєлтрансгазу" і Мозирського НПЗ в обмін на "постачання до Білорусі газу і нафти за внутрішньоросійськими цінами".

"Це позитивний сигнал, - говорить міністр енергетики Росії Сергій Шматко, - хоча залишається ціла система рівнянь, але вона тепер вирішувана".

За його словами, у випадку з НПЗ потрібно обговорювати економіку і нюанси корпоративного управління, а "Бєлтрансгаз" - "цікава пропозиція".

Пєсков також називає обидві пропозиції Лукашенко "дуже гарною відправною точкою", додаючи, що раніше ця тема не обговорювалася.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!