"Газпром" обіцяє "не тиснути" на Україну

Середа, 26 травня 2010, 20:47

ВАТ "Газпром" не чинитиме тиск на українську владу в питанні створення спільної компанії з підконтрольною українському уряду НАК "Нафтогаз України".

Про це заявив заступник голови правління ВАТ "Газпром" Олександр Медведєв в інтерв`ю польському виданню Rzeczpospolita, повідомляє агентство "УНІАН".

Він аргументував створення російським і українським газовими монополістами спільної компанії необхідністю модернізувати застарілу газотранспортну систему України з метою забезпечення стабільності газових поставок до країн Євросоюзу, які через українську територію отримують 20% газового імпорту.

Медведєв не пояснив, у чому може полягати вигода для української сторони, відзначивши, що переговори на цю тему лише починаються.

Реклама:

"Це бізнес, кожна зі сторін повинна оцінити, краще їй діяти спільно чи самостійно. Ми точно не тиснутимемо на "Нафтогаз", - запевнив він.

При цьому заступник голови правління "Газпрому" повторив проголошувану росіянами тезу, що вони не будують альтернативні газопроводи ("Північний потік" і "Південний потік") проти якихось країн, а розраховують на зростання споживання газу на європейському континенті на 100 млрд. кубометрів до 2025 року.

Як повідомлялося, ідею об`єднання російського газового монополіста ВАТ "Газпром" і найбільшої української компанії НАК "Нафтогаз України" озвучив глава російського уряду Володимир Путін після зустрічі з українським прем`єром Миколою Азаровим наприкінці квітня.

Азаров і президент Віктор Янукович заявили, що не обговорювали це питання з російською владою, і назвали заяву Путіна "експромтом".

Водночас, вони сказали, що готові розглянути пропозиції й погодитися на них, якщо об`єднання проводитиметься на паритетних принципах.

Експерти зазначають, що в разі об`єднання компаній - виходячи з вартості їх активів - Україна могла б отримати в спільній компанії 5-6% акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!