"Енергоатом" уже не приймає заявки на участь у ядерному тендері

Четвер, 29 квітня 2010, 13:04

Заявки на участь в тендері держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" на закупівлю гексафториду природного урану для реалізації комерційного контракту з Westinghouse подали сім компаній.

Про це  повідомили агентству у ген компанії, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

За даними співрозмовника агентства, "Енергоатом" планує визначитися з постачальником послуг до 31 травня 2010 року.

На початку квітня 2010 року президент НАЕК Юрій Недашковський відзначав, що інтерес до конкурсу виявили п'ять іноземних компаній, зокрема Areva, URENCO, а також російський "Техснабекспорт".

Реклама:

Як повідомлялося, "НАЕК "Енергоатом" на початку березня 2010 року оголосив тендер на закупівлю гексафториду природного урану для його збагачення і вже збагаченого гексафториду урану.

Прийом заявок на участь у тендері повинен був завершитися 10 квітня 2010 року, проте на прохання потенційних учасників конкурсу термін подачі заявок для участі в тендері продовжено до 27 квітня 2010 року.

Як відомо, "Енергоатом" для диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

З 2005 року на третьому енергоблоці Південноукраїнської АЕС випробовується паливо виробництва Westinghouse, яке знаходиться в активній зоні реактора разом з російськими збірками.

У вересні 2009 року Westinghousе передав "Енергоатому" ще 42 ТВЗ для завантаження в активну зону реактора третього енергоблоку тієї АЕС.

Єдиним постачальником палива для АЕС України зараз є російський концерн "ТВЕЛ", з яким НАЕК в 1997 році уклав контракт на постачання свіжого ядерного палива для всіх українських енергоблоків до 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: