Лукашенко "показав дулю" російським акціонерам Мозирського НПЗ

Середа, 28 квітня 2010, 15:51

Президент Білорусі Олександр Лукашенко має намір виключити можливість передачі Росії частини прибутку від переробки венесуельської нафти на Мозирському нафтопереробному заводі (НПЗ).

Відповідне доручення Лукашенко зробив генеральному директорові Мозирського НПЗ Анатолію Купріянову, повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу білоруського президента.

"Якщо хоч одна копійка піде на ту сторону, нарікайте на себе. Все до копійки і прибуток повинні бути в Білорусі. Їм не треба було переробляти нафту, і прибуток не був потрібний. Якщо хтось заважатиме, кажіть одразу", - сказав Лукашенко.

Президент Білорусі наголосив, що весь прибуток від переробки венесуельської нафти на Мозирському НПЗ має залишитися в Білорусі, попри те, що більш як 40% акцій заводу належить російським акціонерам.

Реклама:

У свою чергу Купріянов відзначив, що якість венесуельської нафти є надзвичайно високою.

"Завод готовий переробляти цю нафту, вона високої якості, з великим вмістом світлих нафтопродуктів і низьким змістом сірки. Ми вже переробляли нафту з аналогічним складом, тому щойно ця нафта буде поставлена, технічно підприємство одразу ж буде готове злити її, переробити на технологічних об`єктах і передати товарну продукцію замовникові - Білоруській нафтовій компанії", - сказав він.

За словами гендиректора Мозирського НПЗ, результати переробки пробної партії венесуельської нафти оцінюватиме Білоруська нафтова компанія, і лише після цього будуть визначені подальші можливості з продовження закупівель і переробки венесуельської нафти на Мозирському НПЗ.

Як повідомлялося, 24 квітня до Одеського порту прибув мальтійський танкер Seastar з нафтою в обсягу 80 тис. тонн з Венесуели для Білорусі.

Київ і Мінськ домовилися про такий механізм постачання нафти 15 квітня у Києві.

Водночас Міністерство палива й енергетики України і концерн "Білнафтохім" повинні до 1 червня 2010 року підготувати пропозиції для урядів двох країн з транспортування нафти на Мозирський нафтопереробний завод (Білорусь) з використанням магістральних нафтопроводів України і Білорусі.

Мозирський НПЗ є одним з провідних білоруських виробників нафтопродуктів.

Основними акціонерами ВАТ "Мозирський НПЗ" є Держкоммайно Білорусі, (42,76% акцій), російська компанія "Газпром-Нефть" і спільна російсько-британська кмпанія ТНК-ВР володіють 42,58% акцій, 12,25% акцій володіє ТОВ "МНПЗ плюс".

Враховуючи, що ТОВ "МНПЗ плюс" належить державі, контрольний пакет акцій Мозирського НПЗ також перебуває в руках держави.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!