Уряд шукає способи перемогти "солодкий" дефіцит

Середа, 31 березня 2010, 10:06

Щоб уникнути зростання цін на цукор, Мінагрополітики має намір ініціювати збільшення квоти на ввезення цукру-сирцю з країн-учасниць СОТ на 100 тис. тонн.

Про це у вівторок заявив міністр агрополітики Микола Присяжнюк, пише газета "Комерсант-Україна".

За словами міністра, розглядається також варіант ввезення 150 тис. тонн цукру з Білорусі за схемою, яка пропонувалася ще урядом Юлії Тимошенко.

Відповідно до неї, цукор у Білорусі буде закуповувати Держкомрезерв, який ввезе його з відстрочкою зі сплати ПДВ і ввізного мита.

Реклама:

Дефіцит цукру Мінагрополітики оцінює в 450 тис. тонн до кінця маркетингового року (1 вересня).

За словами Присяжнюка, через зниження цін на цукор на внутрішньому ринку виробники притримували продукт, стимулюючи підвищення цін: "Вони грають на те, щоб ціна на цукор всередині країни не зменшилася".

На тлі зниження цін на цукор у світі через прогнози збільшення обсягів його виробництва в Індії і відмови від запланованих закупівель продукту Єгипту і Пакистану, вартість цукру в Україні знизилася з 9,3-9,4 тис. гривень за тонну у середині лютого до 7,2-7,3 тис. гривень за тонну зараз.

У світі до 24 березня ціна на цукор впала на 40% у порівнянні з ціною в середині січня, яка була найвищою за останні 20 років.

Щоб не допустити зростання цін на цукор на внутрішньому ринку, Мінагрополітики провело зустрічі з компаніями, які отримали ліцензії на ввезення цукру-сирцю за квотою СОТ, і встановило для них щомісячні обсяги ввезення.

"Компанії повинні ввезти 230 тис. тонн до червня - якщо вони цього не зроблять, ми позбавимо їх ліцензій", - заявив Присяжнюк.

На сьогодні Мінекономіки видані ліцензії на ввезення 233 тис. тонн цукру-сирцю з країн СОТ шести компаніям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!