Думка експерта: Закон, що змусить дрібних міноритаріїв продавати акції, може зашкодити ринку

Середа, 24 березня 2010, 18:40

Акціонери, які сконцентрували 95% акцій акціонерного товариства, матимуть право вимагати в інших власників продати їх.

Таку поправку до закону про АТ пропонують народні депутати Партії регіонів Юрій Воропаєв та Володимир Мальцев.

Цей закон відповідав би світовій практиці, вважає старший аналітик Phoenix Capital Андрій Нестерук.

За його словами, у Британії акціонери, що зосередили хоча б 95% акцій мають право домагатися викупу решти за ринковою ціною, а міноритарії зобов'язані їх продати.

Реклама:

Однак через особливості українського ринку акцій, вважає він, наслідок цього закону буде радше негативним.

"На українському ринку акцій у більш ніж чверті компаній є акціонер, що володіє пакетом в 95%. Прийняття такого закону означатиме поступове звуження ринку через викуп акцій з вільного обігу", - пояснює експерт.

За наведеним прикладом, викупи акцій мали місце в Україні і раніше: "Арселор Міттал Кривий Ріг", "Західенерго", "Дніпроенерго", Нижньодніпровський трубопрокатний завод.

"Викуп призводив до підвищення ціни на ринку і мажоритарний акціонер змушений був значно переплачувати. У разі прийняття цього закону викуп стане мажоритарному акціонерові трохи вигіднішим", - каже Нестерук.

На його думку, з акцій першого-другого ешелону викупи можуть відбудуться в компаніях, що входять до групи "Фінанси та Кредит", бо там вже віддавна намагалися збільшити частку мажоритарія за допомогою додаткового випуску акцій.

"Цікавою така норма може бути компанії "Метінвест", яка оголосила плани викупити частину акцій дочірніх заводів", - припускає фахівець.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: