Коломойський пішов на зниження нафтових цін

П'ятниця, 29 січня 2010, 17:03

ВАТ "Укрнафта" на аукціоні 2 лютого встановило стартову ціну нафти за більшістю лотів в 3,50 тис. грн. за тонну, що на 29,7% нижче від стартової ціни на останньому аукціоні.

Згідно з повідомленням Української міжбанківської валютної біржі (УМВБ), всього на аукціон виставлено 166,8 тис. тонн нафти загальною стартовою ціною 564,93 млн. грн., з яких "Укрнафта" пропонує 160,85 тис. тонн.

При цьому ціна однієї тонни нафти "Укрнафти" за 22 лотами становить 3,50 тис. грн./тонна, по іншим 13 лотами - 3,0 тис. грн./тонна.

Окрім "Укрнафти", на аукціон 2 лютого виставлять 6 тис. тонн нафти ще три компанії за стартовою ціною 3,30-3,50 тис. грн./тонна залежно від продавця.

Реклама:

Як повідомлялося, "Укрнафта" на аукціоні 20 січня на УМВБ виставила 160,9 тис. тонн нафти, але торги не відбулися, тому що ціна на нафту першого виставленого лота в порівнянні зі стартовою ціною знизилася на 10%.

А це суперечило чинним на той момент положенням про порядок проведення торгів.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва 20 січня 2010 призупинив дію постанови уряду про внесення змін до положення про порядок проведення аукціонів з продажу нафти, газового конденсату, природного і скрапленого газу та вугілля.

Позивачем у цій справі виступила "Укрнафта".

Пізніше, Кабінет міністрів подав апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду Києва, який призупинив за позовом ВАТ "Укрнафта" дію цієї урядової постанови.

До осені 2009 року провідні учасники ринку неодноразово заявляли про непрозорість аукціонів з продажу нафти.

За їхніми словами, ціна на нафту на них становила 21-22 дол. за барель, тоді як на світовому ринку вона трималася на рівні близько 70 дол. за барель і вище.

На думку учасників ринку, основними зацікавленими в цій схемі були компанії, близькі до групи "Приват", з якою також пов'язують керівництво "Укрнафти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: