Україна готова скоротити свою квоту на викид парникових газів

Середа, 9 грудня 2009, 09:21

України готова скоротити свою квоту на викид парникових газів на 20%, або на 185,4 млн. тонн до 736,6 млн. тонн у карбоновому еквіваленті.

Про це в ефірі телеканала TBi повідомив заступник голови Національного агентства економічних інвестицій Микола Сасюк, передає агентство "Українські новини".

"Україна готова скоротити квоту на 20% до 2020 року або на 50% до 2050 року від базового рівня 1990 року на певних умовах", - зазначив Сасюк, коментуючи конференцію сторін конвенції ООН зі зміну клімату, що почалася 7 грудня в Копенгагені (Данія).

Він підкреслив, що для України дуже важливо зберегти як базовий рік для визначення квоти 1990, оскільки це дасть державі можливість залучати за рахунок продажу квот значні кошти, у тому числі й для створення більш екологічно чистої промисловості.

Реклама:

За даними Сасюка, в 2009 році Україна змогла продати 33 млн. тонн викидів зі своєї квоти, у той час як поточний рівень виробництва залишає можливість реалізувати 440 млн. тонн (загальний розмір квоти - 922 млн. тонн).

При цьому заступник голови агентства підкреслив, що перешкодою для більш успішної реалізації квот є відсутність сприятливого інвестиційного клімату й погодженої політики всіх органів влади в державі.

Однієї з основних цілей конференції в Копенгагені є розробка нової угоди з обмеження викидів парникових газів, оскільки термін дії Кіотського протоколу, що зараз регулює це питання, минає 31 грудня 2012 року.

У ході конференції ряд країн виступає за встановлення базовим роком для визначення розміру квот 2005 замість 1990.

Як повідомлялося, Україна планує одержати 1,5 млрд. гривень від продажу квот на викиди парникових газів в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!