У Ющенка побачили нагальну необхідність аверсу "Одеса-Броди"

Вівторок, 29 грудня 2009, 15:31

Словаччині, Чехії, Угорщині та іншим країнам Центральної і Східної Європи, враховуючи останні сигнали з Росії, варто невідкладно об'єднати зусилля для якнайшвидшої реалізації ініціативи президента України Віктора Ющенка щодо створення Євро-Азійського нафтотранспортного коридору (ЄАНТК).

На цьому наголосив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

"Нещодавні російські заяви щодо можливих проблем з поставками нафти в Європу слід сприймати не лише як політичне шоу, але і як сигнал до практичних дій", - підкреслив він.

Соколовський звернув увагу, що абсолютно очевидно, що Україна в цій грі згадана лише щоб відвернути увагу від реальної загрози, яка формується в Росії.

Реклама:

"Найвірогідніше, що РФ у притаманній їй манері попереджає Європу про свою неспроможність надалі забезпечувати поставки нафти", - зазначив він.

На думку Соколовського, надалі збереження в РФ загальних обсягів видобутку 490-493 млн. тонн забезпечуватиметься збільшенням видобутку в Східному Сибіру при їх зменшенні у Західному Сибіру.

Зростатиме експорт російської нафти на схід, зокрема через відкритий у понеділок нафтопровід "Східний Сибір - Тихий океан".

На західному напрямку експорт скорочуватиметься через виснаження ресурсної бази, а також за рахунок перерозподілу потоків з українського маршруту "Південна Дружба" на БТС-2.

Як підкреслив Соколовський, ЄАНТК на базі нафтопроводу "Одеса - Броди" в аверсному режимі, як і планувалося, покликаний гарантувати стабільні поставки каспійської нафти європейським, в тому числі й українським НПЗ незалежно від можливостей РФ.

Представник президента наголосив, що в цій ситуації керівництво уряду України зобов'язане невідкладно припинити загравання із російською стороною і забезпечити аверсний режим роботи нафтопроводу "Одеса - Броди" задля гарантування української національної і європейської енергетичної безпеки в нафтовій сфері.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!