Нацбанкові знову порадять знизити ставки

Понеділок, 9 листопада 2009, 13:43

Помірна інфляція у жовтні зберігає можливість для зниження Національним банком України ставок по активних операціях.

Про це заявив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Буду знову пропонувати повернутися до питання зниження ставок по активних операціях. По кредитах "овернайт" без забезпечення - з 17% до 16%, а по кредитах під забезпечення - з 15,5% до 15%. Дисконтну ставку буду пропонувати або зберегти на незмінному рівні, або сигнально знизити на 0,1 п.п.", - сказав він.

Радник голови НБУ пояснив, що зниження ставок буде протидіяти рецесії, загроза продовження якої все ще домінує в балансі макроекономічних ризиків.

Реклама:

При цьому, за його оцінкою, зниження цінового тиску залишається стійкою тенденцією. "Жовтень не змінив цей тренд", - відзначив Литвицький.

Експерт нагадав, що у жовтні 2009 року інфляція була майже вдвічі нижчою, ніж у жовтні 2008 року - 0,9% і 1,7% відповідно.

При цьому поточна інфляція (за 12 місяців) за підсумками жовтня 2009 року сповільнилася до 14,1% з 15% за підсумками вересня.

Радник глави НБУ також відзначив, що запас для зниження ставок по активних операціях дає прогноз зростання цін у цілому в 2009 році.

"Можна очікувати, що в листопаді-грудні істотного цінового збудження не буде. Реалістичний прогноз інфляції за році - 13-13,5%. Тому навіть при зниженні ставок за кредитами "овернайт" до 15-16% буде зберігатися певна різниця", - пояснив Литвицький.

Разом з тим, застерігає він, зниження ставок повинно бути обмеженим для збереження їх показника на позитивному по відношенню до інфляції рівні.

"Не треба давати сигнал про надмірної лібералізації процентної політики, з огляду на невизначеність бюджетних перспектив. Крім того, необхідно проаналізувати реакцію валютного та кредитного ринку на ймовірну перерву у фінансуванні за програмою stand-by", - відзначив він.

Крім того, радник голови НБУ вважає, що Нацбанку варто вивчити можливість обмеженого підвищення ставок за депозитними сертифікатами: на 0,75-1 процентних пункти.

"Якщо ситуація буде змінюватися і ліквідність буде виходити за безпечну межу, ми повинні бути готові піти на підвищення ставок за депозитними сертифікатами", - сказав експерт.

За його словами, розширення ліквідності може статися через збільшення бюджетного дефіциту в результаті реалізації закону про підвищення соціальних стандартів.

При цьому Литвицький підкреслив: поки що інфляцію підігрівають не зміни монетарних агрегатів, а адміністративне підвищення тарифів на комунальні послуги, зростання акцизів, дефіцит держбюджету і наслідки девальвації.

Крім того, на зростанні цін позначається скорочення товарної пропозиції на внутрішньому ринку імпортних товарів, оскільки імпортозамінюючі виробництва поки не заповнили нішу, що звільнилася.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!