Операції-"стотисячнники" перевірять на відмивання

Понеділок, 9 листопада 2009, 09:52

Верховна рада посилила контроль за фінансовими операціями - тепер у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом, будуть підозрюватися всі особи, що здійснюють операції на суму від 100 тис. гривень готівкою.

Це передбачено змінами до закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом" з метою реалізації 40 рекомендацій міжнародної Групи з розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням грошей (FATF), пише газета "Комерсант-Україна".

Депутати розширили перелік суб'єктів підприємницької діяльності, які повинні повідомляти в Держфінмоніторинг про великі і сумнівних фінансових операціях своїх клієнтів: крім банків, страхових компаній, товарних і фондових бірж, гральних закладів, ломбардів і платіжних систем, до нього тепер входять торговці нерухомістю (ріелтори), дорогоцінними металами та камінням, предметами антикваріату і мистецтва, нотаріуси, адвокати, аудитори, бухгалтери, філії іноземних підприємств і оператори поштового зв'язку.

Ліміт суми, що підлягає обов'язковому фінансовому моніторингу, парламент підвищив з 80 тис. гривень до 100 тис. гривень (також у валютному еквіваленті).

Реклама:

При здійсненні операцій на таку суму суб'єкти первинного моніторингу зобов'язані провести ідентифікацію клієнта.

Також розширено перелік операцій, які є підозрілими і про які необхідно повідомляти до Держфінмоніторингу.

Обов'язковій перевірці підлягають, зокрема, операції, сплачені готівкою; проведені неприбутковими та благодійними організаціями; отримання членом кредитної спілки декількох кредитів за один день.

Крім того, операції будуть моніторити, якщо вони заплутані або мають незвичайний характер, не мають очевидного економічного сенсу, не відповідають суті діяльності клієнта, роздроблені з метою уникнення перевірки. Утім, депутати вилучили із закону тлумачення цих ознак, зазначає видання.

Адвокати, аудитори, бухгалтери і нотаріуси зможуть не повідомляти про свої підозри, якщо інформація стала їм відома за обставин, які є адвокатською або професійною таємницею. Винятком для нотаріусів стали угоди купівлі-продажу нерухомості на суму від 400 тис. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: