Польща хоче від "Газпрому" більше газу

Четвер, 5 листопада 2009, 19:11

Польща розраховує на збільшення обсягу поставок російського газу до 10,27 млрд. куб м на рік.

Про це говориться в повідомленні польського газового монополіста PGNiG, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з початковим підписаним 1995 року міжурядовим документом, поставки російського газу до Польщі вже у 2010 році повинні були досягти 14 млрд. кубометрів.

Однак за проханням польської сторони обсяги поставок були зменшені - у 2003 році було вирішено, що обсяг поставок російського газу до 2014 року складе 8 млрд. кубометрів на рік, а з 2015 до 2022 року - по 9 млрд. кубометрів на рік.

Після скорочення обсягів газу, що закуповується у "Газпрому", Польща почала закуповувати газ в Україні: у Eural Trans Gas і НАК "Нафтогаз України".

Пізніше цей контракт було передано трейдеру RosUkrEnergo AG. З початку року українська сторона відмовилася піднімати із своїх ПГС газ для виконання RosUkrEnergo своїх експортних контрактів, і PGNiG почала переговори з "Газпромом", щоб компенсувати відсутні обсяги газу.

Тепер польська сторона має намір збільшити закупівлю до 10,27 млрд. куб м на рік (графік виходу на ці обсяги не уточнюється), і продовжити сам контракт з 2022 до 2035 року. Формула постачання ціни залишиться без змін, пише польська компанія.

Як говориться в повідомленні PGNiG, у вівторок її правління прийняло ряд угод, укладених як частина "Спільної заяви ВАТ "Газпромом" і PGNiG SA про співробітництво в газовій сфері".

При цьому в повідомленні підкреслюється, що відповідні документи будуть підписані РФ і Польщею на урядовому рівні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!