Банки просять НБУ спростити їм життя

Четвер, 5 листопада 2009, 16:46

Банки просять НБУ спростити для них погашення кредитів рефінансування.

Про це йдеться в повідомленні асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз".

В повідомленні наголошується, що на сьогодні загальна сума непогашених позик рефінансування в банків складає близько 85 мільярдів гривень.

"Такі кредити надаються терміном на два роки під відсоткову ставку не нижче облікової (10,25 %) плюс два відсоткових пункти. Крім того, реструктуризація кредитів рефінансування ускладнюється (нібито під тиском МВФ) додатковими вимогами, зокрема, щодо обов'язкової сплати 20% позики НБУ без пролонгації", - зазначається в прес-релізі.

Реклама:

УКБС вважає, що НБУ має подати клопотання з економічним обґрунтуванням необхідності пролонгації, інформацію про стан виконання програми фінансового оздоровлення банку та план заходів з покращення ліквідності та зміни у графіку погашення кредиту.

У разі їх невиконання виникає загроза введення тимчасової адміністрації, на яку покладається порятунок банку. Але практика свідчить, що жоден з банків, в яких було запроваджено цей особливий стан, не покращив свого фінансового стану.         

"Аналіз даних, отриманих від банків свідчить, що кошти банки отримують із затримкою в кілька місяців після прийняття НБУ рішення про оздоровлення", - зазначає генеральний директор Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз"  Галина Оліфер. 

На думку банківської спільноти, графік повернення отриманих позик рефінансування та умови прийняття рішення щодо пролонгації слід прив'язувати до реального фінансового стану кожної кредитної установи.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!