Держфінпослуг підстрахувалися від зростання цін

Четвер, 5 листопада 2009, 10:17

Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг у середу оприлюднила проект розпорядження, яке визначає порядок розрахунку вартості полісів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ).

Згідно з ним, Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) повинне буде для затвердження тарифів надати регулятору висновки аудиторів про достовірність статистичних даних страховиків-членів МТСБУ, обгрунтування розміру базового платежу та коригуючих коефіцієнтів (місце реєстрації автомобіля, вік, об'єм двигуна, стаж водія), пише газета "Комерсант-Україна".

"Раніше ми не бачили обгрунтування розрахунку ціни. Щороку МТСБУ розраховувало тариф по-різному, і ми хочемо встановити чіткі критерії", - сказало джерело в комісії.

Статистичні дані МТСБУ будуть включати інформацію від не менш ніж 75% членів бюро (зараз їх 150), а їхня сукупна частка на ринку ОСЦПВ повинна перевищувати 75%.

Реклама:

Страхові компанії зобов'яжуть надавати розгорнуту звітність за всіма договорами (тип договору, строк дії, розмір платежу, об'єм двигуна, територія переважного використання автомобіля, стаж водія, кількість страхових випадків, а також повна інформація про врегулювання випадку при його настанні).

Новий механізм розрахунку тарифів ОСЦПВ оприлюднений через день після того, як МТСБУ направило в комісію перший з двох варіантів подорожчання страховки.

Бюро хоче підвищити базовий тариф по ОСЦПВ з 291,45 гривні до 389 гривень, а ліміти відповідальності - з 25,5 тис. до 50 тис. гривень по майну і з 51 тис. до 100 тис. гривень при заподіянні шкоди життю і здоров'ю.

При збільшенні тарифу Держфінпослуг не буде керуватися новим документом, запевнив голова комісії Віктор Суслов.

"Ми тільки отримали матеріали, вони ще не вивчені. Там два томи розрахунків та обгрунтувань, які потрібно перевірити", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!