У єврозоні зареєстрована перша за 7 місяців інфляція

Понеділок, 30 листопада 2009, 13:23

Споживчі ціни в єврозоні виросли в листопаді на 0,6% у порівнянні з тим же місяцем 2008 року.

Це перше підвищення цін за сім місяців, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на попередні дані Статистичного управління Європейського союзу.

Аналітики прогнозували інфляцію в 0,4%.

Зростання споживчих цін у листопаді обумовлене головним чином підвищенням вартості енергоносіїв. Нафта подорожчала за останні три місяці на 9% за рахунок того, що світова економіка набирає силу, ВВП єврозони повернувся до зростання в третьому кварталі, компанії продовжують урізати витрати і скорочувати робочі місця, щоб підтримати збільшення доходів.

Реклама:

Європейський центральний банк (ЄЦБ) очікує, що інфляція буде залишатися "помірною" протягом ще якогось часу, і не поспішає згортати заходи стимулювання економіки.

"Середньостроковий прогноз для інфляції в єврозоні залишається стриманим", - відзначає старший аналітик ING Bank в Амстердамі Мартін ван Влі.

На думку експерта, ЄЦБ "буде дотримуватися вкрай обережного підходу до відкликання заходів підтримки економіки і утримувати базову процентну ставку, яка складає зараз 1% річних, незмінною протягом тривалого часу".

Згідно із прогнозом ЄЦБ, інфляція в єврозоні 2009 року складе в середньому 0,3%, 2010 року - 1,2%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!