Крим відсудив акцизи

Понеділок, 30 листопада 2009, 10:18

Окружний адміністративний суд Криму визнав незаконним рішення Кабінету міністрів стягнути до держбюджету акцизний збір, який парламент Криму пообіцяв повернути алкогольним компаніям.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на слова голови Верховної ради Автономної республіки Крим Анатолія Гриценко.

Таким чином, Держказначейство не може стягнути до держбюджету суму акцизного збору, яку Крим хотів повернути виробникам підакцизних алкогольних товарів.

"У Кабміна немає повноважень своїм розпорядженням давати доручення Держказначейству забирати до держбюджету гроші, що надійшли до бюджету Криму. Це суперечить Конституції України та Автономної республіки", - сказав Гриценко.

Реклама:

Він відзначає, що в жовтні до бюджету Криму було перераховано 76 млн. гривень акцизного збору, і комісія Верховної ради була готова видати компенсації 45 виробникам на суму 24 млн. гривень.

"У держбюджеті на 2009 рік не передбачено виділення грошей на соціально-економічний розвиток автономії. У 2008 році ця сума становила 51 млн. гривень, у 2007 році - 50 млн. гривень. А у нас є проблеми в освіті, охороні здоров'я, виплаті зарплати, тому наші парламентарії пішли на такий крок, щоб збалансувати дохідно-видаткову частину бюджету і не допустити його дефіциту", - резюмував Гриценко.

Як раніше повідомлялося, 29 вересня Верховний рада вирішила компенсувати підприємствам 20-40% акцизу, який сплачується щомісяця, для покриття вартості ресурсозберігаючих технологій, сировини, матеріалів і розробки нових видів продукції.

Кабмін виступив проти цього, оскільки п. 2 перехідних положень закону №195-IV, прийнятого ще сім років тому, заборонив Криму повертати платникам акцизний збір або його частину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: