Уряд створив антикризову програму для ЖКГ

Понеділок, 30 листопада 2009, 09:12

Міністерство з питань ЖКГ у п'ятницю оприлюднило на своєму сайті проект закону "Про антикризові заходи у сфері житлово-комунального господарства".

Документом пропонується з 1 січня 2010 року скасувати нарахування постачальникам послуг пені та штрафів на суму їх заборгованості перед газопостачальними компаніями і ввести ряд нових штрафів для споживачів і комунальних підприємств, пише газета "Комерсант-Україна".

Крім того, уряд хоче отримати право затверджувати порядок видачі соціальних пільг всім категоріям громадян, які мають право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті.

Виробників і постачальників послуг ЖКГ планується перевести на спеціальний режим оподаткування ПДВ - податок не буде вилучатися до держбюджету, а залишиться у підприємств.

Реклама:

"Ці кошти підприємства зможуть направляти на модернізацію, оскільки в бюджеті на 2010 рік такі витрати не передбачені. Перелік підприємств зі спецрежимом затверджуватиме Кабмін. Перш за все за такою схемою будуть працювати теплопостачальні і водопостачальні підприємства", - повідомив міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.

У разі ухвалення закону ліцензія знадобиться підприємствам, які здійснюють утилізацію і переробку побутових відходів, технічний контроль та оцінку систем тепло- та водопостачання, управління житловими об'єктами, а також надають ритуальні послуги.

Споживачів послуг ЖКГ зобов'яжуть укладати договори на прибирання прибудинкових територій та вивіз сміття, а також створювати і реєструвати об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Кучеренко наголосив на необхідності посилення держрегулювання в галузі.

"Введення штрафів і жорсткість умов ліцензування повинні призвести до покращення якості послуг. А створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) дозволить споживачам самим вибирати постачальника послуг і домовлятися про оплату. Таким чином ми припинимо свавілля ЖЕКів, які змушують споживачів переплачувати за утримання прибудинкових територій", - сказав він.

Міністр уточнив, що у законопроект також включені норми, відхилені парламентом, наприклад про тимчасові адміністрації та повноваження Державної житлово-комунальної інспекції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!