Думка експерта: Золото дорожчає через спекуляції

П'ятниця, 27 листопада 2009, 14:18 -

25 листопада 2009 вартість тройської унції золота з негайною поставкою побила свій рекорд, який тримався із серпня 1982 року, вона склала 1178,15 дол.

Цього року золото подорожчало вже на 34%.

На думку голови аналітичного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Дмитрієва, подорожчання золота має спекулятивний характер.

"Рекордне зростання вартості золота не є підтвердженням того, що інвестори очікують загострення економічної ситуації у світі. Зараз ситуація інша. На тлі долара, що слабшає з'явився тренд вкладень, як у ресурси, так і в золото - але тільки, як спекулятивний елемент заробітку", - вважає експерт.

За його словами, традиційно придбання банківського золота сприймалося як захисна інвестиція.

"У кризових умовах, коли інші, потенційно більш прибуткові інструменти (цінні папери, нерухомість, земля) дешевшали, жовтий метал залишався на тому ж ціновому рівні", - підтверджує Дмитрієв.

Він зазначає, що при цьому синхронний зростання із золотом показувала і американська валюта. Невір'я інвесторів у перспективи економіки супроводжувалися одночасним "виходом в гроші" і "в золото", вважає експерт.

"Економічна політика США 2008-09 років змінила цей взаємозв'язок. Рекордні обсяги емісії долара призвели до пожвавлення ресурсних і фондових бірж, однак не змогли повністю усунути думку про подолання кризи", - підкреслює Дмитрієв.

На цьому тлі частина інвесторів, каже він, вирішила продовжувати слідувати за ралі на ринку золота.

"Остання перетворилося із захисного в спекулятивне вкладення, яким воно і є на даний момент", - стверджує експерт.
 
Дмитрієв підкреслює, що нинішня ціна тройської унції металу насправді не є рекордною.

"Якщо врахувати рівень інфляції, то зараз золото удвічі дешевше, ніж в 1980 році (тоді воно перевищило рівень 800 дол. за унцію)", - додав він.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: