Україна отримає 10 мільйонів євро на енергоефективність

П'ятниця, 27 листопада 2009, 10:43

Європейська комісія виділить 2010 року десять мільйонів євро на енергозбереження в Україні й на підтримку проектів розвитку відновлюваної енергетики.

Про це повідомила єврокомісар з питань зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер під час представлення проекту в четвер у Стокгольмі, передає "Німецька хвиля".

"Енергоефективність - це найкращий шанс для України підвищити її енергетичну безпеку, скоротивши обсяги імпорту енергоносіїв, насамперед природного газу", - наголосила єврокомісар.

Єврокомісія готова протягом чотирьох років виділяти по десять мільйонів євро.

Реклама:

На переконання Ферреро-Вальднер, успіх спільних зусиль України та ЄС та залучення нових інвестицій можливі лише в разі продовження реформ в українському енергетичному секторі, а також покращення законодавчої бази.

Єврокомісар зауважила, що важливу роль у реалізації проектів енергозбереження мають відіграти українські міські громади - 11 українських міст долучилися до ініціативи Європейського союзу, яка ставить за мету до 2020 року скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 20 відсотків.

"Із задоволенням хочу відзначити, що Україна проявила ініціативу і стала першою країною, яка реалізовуватиме цей проект у рамках Східного партнерства. Це дуже важлива програма - попереду ще багато проектів", - наголосила Ферреро-Вальднер.

Український віце-прем'єр Григорій Немиря зазначив, що проект передбачає насамперед підтримку підвищення енергоефективності у житлово-комунальному секторі.

Нині на цей сектор припадає 30 відсотків споживання енергії в країні, що є дуже високим показником, зауважив Немиря.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: